De moeder van Marit kreeg een hartinfarct. “In eerste instantie reageerde ik vooral praktisch: ze moest naar de dokter, er was van alles te regelen. Pas toen ze in het ziekenhuis in Alkmaar opnieuw heel ziek werd, besefte ik hoe ernstig het was. Mijn moeder was altijd een heel sterke vrouw en nu moest ze helemaal opnieuw beginnen.”
Bewust van risico’s
“Soms is Marit weleens bang dat ze haar moeder achterna gaat. ‘Ik rook, ben te zwaar en heb een heel drukke baan met de nodige stress. Sinds een jaar of drie ben ik me meer bewust van de risico’s die hierbij komen kijken en laat ik mijn bloed regelmatig onderzoeken. Bloeddruk, cholesterol, dat houd ik nauwlettend in de gaten. Maar stress vermijden en rustiger aan doen, dat lukt nog niet. Ik heb namelijk de leukste baan van de wereld! Ik ben uitvoerend producent. Dit tempo houd ik waarschijnlijk niet de rest van mijn leven vol, maar voorlopig vind ik het nog veel te leuk om te stoppen.”
Trots
“Marit is trots op haar moeder. ‘Het is niet makkelijk om te dealen met een hartinfarct. Ze heeft zich aangepast aan de situatie zonder zich neer te leggen bij de beperkingen die ze ervaart. Nu ze niet meer voor drie kinderen hoeft te zorgen, is er wat meer ruimte om te genieten van het leven. Dat gun ik haar van harte.”
Na een hartinfarct kom je in aanmerking voor hartrevalidatie. Met hartrevalidatie werk je verder aan je herstel: lichamelijk, psychisch, sociaal (werk, activiteiten) en een gezonder leefstijl. In de brochure van Harteraad staat meer informatie over hartrevalidatie. Gezond bewegen vermindert de kans dat je opnieuw een hartinfarct krijgt of andere vaatproblemen. Je kunt gaan sporten onder deskundige begeleiding bij de beweegpartners van Harteraad. Kijk eens op de Hart&Vaatwijzer.
Harteraad bied je ook hulp bij het omgaan met stress. Hulp in de vorm van een gratis online E-training op Youtube. Kies welke oefening het beste bij jou past.
Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.