• Home
  • Ervaringsverhalen
  • Het is fijn dat er mensen zijn die je verhaal snappen en aan een half woord genoeg hebben

Het is fijn dat er mensen zijn die je verhaal snappen en aan een half woord genoeg hebben

Een hartenwijzer is een ouder van een kind met een hartaandoening, die andere ouders op weg helpt. Wij spraken met de hartenwijzers Ingeborg en Peter.

Wat was de voornaamste reden om je op te geven?

Peter: “Ik deed vooral mee omdat ik mij achteraf realiseer dat ik, toen ik net hoorde dat ik een Hartekind had, behoefte had om mijn verhaal kwijt te kunnen aan mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Tijdens de ziekteperiode van je kind, operatie, herstel, risicogesprekken met artsen, de spanning en de zorgen kun je niet altijd verwachten dat mensen om je heen precies begrijpen in wat voor periode je zit. Je loopt dikwijls tegen onbegrip aan. Dan is het fijn dat er mensen zijn die je verhaal snappen en aan een half woord genoeg hebben. De scholing heeft mij de juiste tools gegeven om er nu voor ouders met een hartekind te zijn.”

Ook Ingeborg wilde graag haar ervaringen delen met ouders die daar behoefte aan hebben. “Mijn man en ik hebben drie kinderen, waarvan de jongste twee een aangeboren hartaandoening hebben. Na een paar zeer hectische periodes, waarin het lijkt of je in een achtbaan bent gestapt die maar blijft gaan, zijn wij nu bij de halte ‘rustig vaarwater’. Graag wil ik nu mijn ervaringen delen met andere ouders met kinderen met een aangeboren hartaandoening, een luisterend oor aanbieden van iemand die begrijpt hoe het voelt wanneer je een kind hebt met een hartaandoening.”

Wat heb je uit de scholing gehaald?

Ingeborg: “De verbondenheid met de groep cursisten vond ik erg prettig. Zelf heb ik nooit echt gesprekken gevoerd met andere ouders van hartekinderen. Het was voor mij echt een eyeopener;  het is toch wel heel fijn dat je met ‘lotgenoten’ kan praten. Dat je denkt: “Hé, dat heb ik ook meegemaakt en jullie voelden ook al die emoties; bang, boos, verwarring, blij, hoopvol. Ik heb vooral geleerd aandachtig te kunnen luisteren en bij mezelf te blijven. Je leert goed wat je eigen kaders als hartenwijzer zijn en hierdoor kun je een goede hartenwijzer voor een ander zijn.”

Heb je al ouders kunnen helpen?

Ingeborg heeft nu al contact met een ouder. Ze geeft aan veel aan de scholing te hebben gehad. “De tips van de cursus in mijn achterhoofd en wetende dat ik met vragen altijd Harteraad kan contacten, ging ik het eerste gesprek met lichte spanning, maar vol goede energie, in. Het bleek een erg fijn gesprek, van bijna een uur! Ook deze ouder gaf aan dat het erg fijn is wanneer je met iemand kan praten die hetzelfde heeft meegemaakt. Ook de tips werden van harte aangenomen, bijvoorbeeld de verwijzing naar de knuffel Kris Krokodil en het prentenboek over Kris, of op welk verlof je recht heb wanneer jouw kind ziek is.”

Harteraad kon Peter en Ingeborg helpen met een hartenwijzer. Dat is een ouder van een kind met een hartaandoening, die andere ouders op weg helpt. Harteraad helpt met het contact leggen en verzorgt de scholing van de hartenwijzers. Ook helpt Harteraad met informatie over verlofregelingen. Wil je meer lezen over Hartenwijzers of je aanmelden om gebruik te maken van een Hartenwijzer? Lees er hier meer over.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief