Oud topsporter Henk Olk (67) heeft last van boezemfibrilleren. Een aandoening die hem steeds meer parten speelt. “Maar je kan er prima honderd mee worden.”
De voormalig profvoetballer en triatleet is inmiddels gepensioneerd. Hij lijdt al twintig jaar aan atriumfibrilleren. “Ik kom uit een stressgevoelige familie en er ligt duidelijk een relatie met spanning en drukte. Om de negen dagen schiet mijn hart uit het lood, zoals ik dat noem. Dat kan een dag duren, maar soms ook veertig uur.”
De hartritmestoornissen leggen zijn systeem plat. “De hartslag wisselt zo sterk, dat je nog geen trap op kunt lopen, want dan ben ik helemaal buiten adem.” De cardioloog, met wie hij toevallig ook bevriend is, zegt dat hij er moeiteloos honderd mee kan worden. “Dat het niet echt kwaad kan, geeft mij wel mentale rust. Maar zeker in het begin moest ik er behoorlijk aan wennen.”
Ermee dealen
Als sporter was hij altijd al met zijn lichaam bezig. Hij voel al snel dat het niet goed zat met zijn hart. “Maar het is wat ’t is, ik moet ermee dealen.” In de afgelopen jaren gaf hij ook training en persoonlijke begeleiding aan sporters. “Je zou kunnen zeggen: je faalt omdat je zelf voor die stress zorgt en daardoor voor het fibrilleren. Maar zo denk ik niet. Ik heb in mijn begeleiding ook altijd aan anderen duidelijk gemaakt: met zelfverwijten kom je nergens.”
De laatste jaren worden de klachten erger. “Het hield al een keer 65 uur aan, dus dat zit mij niet lekker. Maar ik mediteer al mijn hele leven en zo kan ik ook rustig blijven.” De laatste tijd slikt hij extra ketonen. “Dat is een lichaamseigen stof die het hart energie geeft. Sporters gebruiken het ook, want ketonen ondersteunen de prestatie. In overleg met mijn arts bekijk ik nu wat dat uitwerkt.”
Eerder ontdekken van boezemfibrilleren
Wist jij dat je je preventief kan laten onderzoeken op boezemfibrilleren? Als boezemfibrilleren eerder ontdekt wordt, kan je de keuze maken om je te laten onderzoeken en behandelen. Lees er meer over op de pagina Eerder ontdekken
Wil je ervaringen delen over boezemfibrilleren?
Sluit je aan bij de Facebookgroep Hartritmestoornissen