Ik ben blij dat ik het kan navertellen

Wielrennen was voor Bas zijn lust en zijn leven. In de zomer van 2013 tijdens het uitoefenen van zijn passie, raakt hij onwel. Hij krijgt een hartstilstand.

“Ik ben een groot liefhebber van wielrennen. Op een zomerse dag had ik 100 km gefietst. Onderweg naar huis ben ik onwel geworden en belandde in een vijver. Een hartstilstand. Ik werd pas een dag later in het ziekenhuis wakker.”

Reanimatie

“Wat zich in de uren daartussen heeft afgespeeld, weet ik alleen van horen zeggen. Een voorbijkomende fietser zag dat er zich wat mensen om mij heen hadden verzameld. Hij aarzelde geen seconde en begon mij te reanimeren. Ondertussen waren ook een ambulance en een traumahelikopter ter plaatse. Ik was er slecht aan toe, maar heb er niets van gemerkt.”

Terugkrijgen vertrouwen

“Het duurde zeker drie à vier maanden voordat ik weer vertrouwen kreeg in mijn lichaam. Ik was moe en lusteloos. Ook durfde ik niet alleen te zijn of te gaan slapen. Alles wat je onderneemt, is op den duur een strijd. Het is moeilijk te verwerken dat je van de een op de andere dag niets meer kunt.”

Minder stress en gezond leven

“Ik heb twee bloemenzaken waar ik 60 uur per week in werkte. Nu werk ik er drie ochtenden in de week. Daarnaast krijg ik advies van de psycholoog hoe om te gaan met stress. Samen met bètablokkers, bloedverdunners en plastabletten hoop ik er weer bovenop te komen. Verder ben ik direct gestopt met roken en met het eten van kant-en-klaar maaltijden, want daar zit vaak veel zout en vet in. Ik zit nog steeds in de revalidatiefase, een paar keer in de week ben ik bij de fysiotherapeut voor cardio-oefeningen. Fietsen doe ik nu alleen op de hometrainer.”

Mijn redder

“Na de reanimatie heeft degene die me gereanimeerd heeft zijn telefoonnummer achtergelaten bij de politie. Hij was benieuwd of ik het wel zou redden. Helaas hoorde hij niets meer, maar via, via kwam hij mij alsnog op het spoor. Inmiddels is hij bij me langsgekomen. Voor ons allebei een emotioneel moment. Het besef dat hij echt iets goeds had gedaan, kwam bij hem pas later. Ik ben blij dat ik het kan navertellen. Zonder hem was ik er niet meer geweest.”

Leven met een hart- of vaatziekte

Wanneer er geconstateerd is dat je een hart- of vaatziekte hebt, komen er veel vragen bij je op. Vragen over je leefstijl, over werk en over de kwaliteit die zorgbehandelaars bieden. Harteraad zorgt ervoor dat jij praktische tips en informatie krijgt, zodat jij grip op je leven behoudt. Lees er alles over op de pagina ‘leven met’.

Ook jouw ervaring delen?

Soms is het fijn om te lezen hoe anderen het proces in hun aandoening hebben ervaren. Erkenning en herkenning is een belangrijk onderdeel in het acceptatieproces. Harteraad is altijd op zoek naar ervaringsverhalen. Deel ook jouw verhaal met lotgenoten.

 

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief