Ik een hartziekte? Dat gevoel heb ik nooit gehad

TV-programmamaker Martin Gaus (73) werd in 2012 geopereerd aan vier verstopte kransslagaders en een lekkende hartklep. Hij vertelt over zijn ervaringen en over de beschadiging aan zijn nieren door een te hoge bloeddruk.

“Ik een hartziekte? Dat gevoel heb ik nooit gehad. Ik kreeg zo’n acht jaar geleden een ringetje rond een lekkende hartklep en twee bypasses. Vanaf het moment dat ik m’n ogen opensloeg, voelde ik me beter dan lange tijd. Ik kwam uit het ziekenhuis en ging meteen door om een heerlijke tong te eten. Had me er dagen op verheugd. Thuis nam ik al snel mijn leven van alledag weer op. Ik ben wel gaan letten op verkeerde vetten en genoeg beweging. En ik word regelmatig gecontroleerd door de hartspecialist.

Hoge bloeddruk

Maar schijn bedriegt. Helaas blijken mijn nieren beschadigd door het onbewust langdurig rondlopen met een veel te hoge bloeddruk. Ze gaan ieder jaar een aantal procenten achteruit. Ik heb nu nog een nierfunctie van 18 %. Ben heel snel moe en moet hard fitnessen om nog wat spieren te behouden. Ik heb nooit geweten dat een voortdurende hoge bloeddruk tot nierbeschadiging kan leiden.

Niertransplantatie

Ik ga voor een niertransplantatie. Mijn vrouw heeft zich opgegeven, maar haar bloedgroep matcht niet. Ik heb bloedgroep 0, een lastige bloedgroep om organen te ontvangen. Ik ben heel bang om aan de nierdialyse te moeten. Omdat het te lang gaat duren. Dan moet ik m’n leven zo anders gaan inrichten, ik lig daar ’s nachts uren van wakker.

Bewegen met de hond

Helemaal blij word ik van mijn hond, een Whippet, Vlinder. Het is prachtig om haar gespierde lijfje met die enorme passie razendsnel te zien rennen. Ze voelt geen pijn, haar ogen vol dikke pret. Zij kleurt mijn wandelingen, dus extra beweging nemen is voor mij geen straf.”

Martin Gaus is vooral bekend van zijn dierenprogramma’s op televisie. Verder richtte hij de Martin Gaus Academie op, waar opleidingen, cursussen en workshops worden gegeven op het gebied van honden- en kattengedrag en hondenscholen. Momenteel presenteert hij Fikkie TV op YouTube.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief