Ik weet niet of die nieuwe hartklep voor eeuwig is

Jan Smeets (73) staat sinds jaar en dag bekend als Mr. Pinkpop. Ondanks twee hartoperaties mag hij zich al bijna 50 jaar directeur noemen van het langst bestaande rockfestival van de planeet. “Ineens moest ik vastleggen wat er met het festival gebeurt na mijn overlijden.”

De anders altijd zo energieke Jan Smeets voelde zich twee jaar geleden ineens een stuk vermoeider. “De dokters dachten aan een burnout en raadden mij aan op vakantie te gaan, dus vertrok ik naar Zuid-Frankrijk. Eenmaal aangekomen, stortte ik letterlijk in. Het leek alsof alle energie uit mijn lichaam werd gezogen.” In een Frans ziekenhuis wordt er een virus op zijn hartklep ontdekt. Zo’n virus kan iedereen oplopen, bijvoorbeeld in de tram. Bij mij was het bij de tandarts. Een kwestie van domme pech. Ik vergelijk het altijd met een soort Pacman die mijn hartklep even goed te pakken had.’

Nieuwe hartklep

Jan werd met spoed naar Nederland gebracht voor een operatie. “Daar hoorde ik dat de kans groot was dat ik nog maar 24 uur te leven had. Ik geloofde het direct, zo slecht voelde ik mij.” Maar de artsen zien één ding bijna over het hoofd. Jan heeft nooit gerookt en amper gedronken. Daardoor blijkt zijn lichaam tijdens de operatie in topconditie. “Dat heeft mijn leven gered. De artsen vertelden mij dat ze nog nooit zo’n schoon lichaam hadden gezien. Nu leef ik dus met een mechanische hartklep. Natuurlijk weet ik niet of deze eeuwig mee gaat, maar het is fantastisch dat het überhaupt mogelijk is. Daar heb ik enorm veel bewondering voor. Ik word elke ochtend wakker met een glimlach op mijn gezicht. Gewoon, omdat ik elke dag weer blij ben dat ik leef.”

Optimaal profiteren

Maar een paar jaar later ging het weer mis. Jan moest opnieuw worden geopereerd. Dit keer aan een aneurysma in de aorta van zijn borstkast. Door zijn sterke lichaam kwam hij er opnieuw bovenop. “Toen ik de heleboel weer overleefd had, was ik vastbesloten om nuchter te blijven en mijn leven weer op te pakken. Een dag heeft maar 24 uur, dat is beperkt. Daarom moet je er van profiteren zo lang als het duurt. Ik wil genieten van de dingen die ik doe. Momenteel ben ik druk bezig met de kaartverkoop van Pinkpop, dat is altijd weer een spel. Wordt het reclame in diverse media, of gaan we voor een promo-praatje in De Wereld Draait Door?”

Fietsen onder begeleiding

“Natuurlijk ben ik sneller moe, zeker nu ik net ben bekomen van een griepje. Ik weet dat ik iets heb. Maar ik maak mijzelf wijs dat ik het heus wel voel aankomen als het weer mis is. Dat moet ik mijzelf wel wijsmaken. Fietsen op de hometrainer doe ik nu wel onder begeleiding van de fysiotherapeute. Ik ga niet meer alleen; straks val ik en dan is er niemand die mij kan helpen. Het feit dat er iemand in de buurt is, stelt mij gerust.”

50-jarig jubileum

Nu is Jan 73 jaar. Dat betekent dat hij voor de 49e keer Pinkpop organiseert. “Bijna vijftig jaar geleden riep ik samen met een groep vrienden heel hard dat wij eens een event moesten organiseren in Limburg, want het was hier zo saai. Met z’n allen gingen wij met de bus naar VPRO-concerten. Wij dachten: ‘dat kunnen wij ook!’ Pinkpop zou ik nooit willen overdragen aan iemand anders; alleen als ik overlijd. Dat zijn dingen die je moet vastleggen als je over het randje van de dood kijkt.” Inmiddels is Jan al 30 jaar eigenaar van de grond waar Pinkpop elk jaar op wordt georganiseerd. “Ik zou willen dat er meer events plaatvinden. Ik zou heel graag meer mensen gelukkig maken met datgene wat ik bezit.”

Geen alcohol en sigaretten

Een Pinkpop zonder alcohol en sigaretten en een wereld waar mensen niet de hele dag op een scherm zitten te loeren. Dat is Jans ultieme wens. “Ik weet zeker dat de hele wereld op een dag stopt met roken. Het is belachelijk en maakt je lichaam kapot. Een ander knelpunt in het leven vind ik dingen als de iPad. Of je nu in een vergadering zit of met familie bent; iedereen zit de hele dag op een scherm te loeren. Ik zou willen dat mensen wat meer genieten en in het nu leven. Zeker als je ernstig ziek bent geweest. Wil je weten wat voor weer het wordt over één minuut? Kijk dan gewoon lekker naar buiten!”

Jan Smeets is ambassadeur van het fonds HFL hart- en vaatziekten: één van de vijf fondsen van de Health Foundation Limburg. Als iemand het belang van wetenschappelijk onderzoek ziet, dan is Jan het wel. Cardiologen en chirurgen van het UMC+ Maastricht hebben tot twee keer toe zijn leven gered. Als hartpatiënt draagt hij tegenwoordig een steentje bij aan diepgaand onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Dit artikel verscheen in ons magazine. Wil je ook het Harteraad magazine ontvangen? Word dan lid, dan ontvang je het Harteraad magazine drie maal per jaar. Wist je dat veel zorgverzekeraars het lidmaatschap van Harteraad vergoeden?

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief