Ontstressen, dat het ik wel geleerd

Oud-docent Jos werd tweemaal getroffen door een hartinfarct. Een team van deskundigen stond klaar voor de revalidatie. Jos vertelt over zijn herstel.

“De meeste personen zouden mij omschrijven als een fanatieke sporter. Hardlopen en mountainbiken door de bossen zijn mijn twee grootste passies. Daarnaast vind ik het heerlijk om in de tuin te werken. Dat geeft rust. Negen jaar geleden merkte mijn vrouw op dat ik na het sporten vaak moe was en dat klopte. Het noodlot sloeg toe. In mei 2009 werd ik getroffen door het eerste hartinfarct. Er werd een stent geplaatst. Het kunststof buisje houdt het bloedkanaal open en dit was na de operatie direct merkbaar, ik had meer energie. Na vier weken rust kon ik me richten op herstel. In het UMC St. Radboud in Nijmegen kreeg ik door deskundigen een revalidatieprogramma aangemeten. Met andere hartpatiënten deelde ik ervaringen en we steunden elkaar. De experts verstrekten veel kennis en wonnen zo mijn vertrouwen. Binnen tien weken was ik hersteld.”

Opnieuw revalideren

“Na ruim twee jaar sloeg het noodlot weer toe. Mijn stent was dichtgeslibd waardoor ik weer geopereerd moest worden. Samen met mijn cardioloog begon ik opnieuw aan mijn revalidatie. Eerst een klein ommetje maken, later een grote wandeling. Tweemaal heb ik een fietsproef af moeten leggen, waarbij mijn lichaam maximaal belast werd. Hierdoor kon het verloop van mijn herstel gemeten worden.”

Als herboren

“Ik herstelde nog sneller dan de eerste keer en kwam zelfs boven mijn oude niveau. Nu oefen ik mijn hobby’s weer uit. Ik woon in een bosrijke en heuvelachtige omgeving, waar ik graag nordic walk. Ook mountainbiken doe ik met veel plezier. Mijn hartslag en bloeddruk worden door mijn medicijngebruik verlaagd, waardoor ik erg gevoelig ben voor kou. Daarom sport ik tijdens de winter in het fitnesscentrum. Ontstressen, dat heb ik wel geleerd. Ik ben blij met de goede afloop en voel me als herboren!”

Na een hartinfarct kom je in aanmerking voor hartrevalidatie. Met hartrevalidatie werk je verder aan je herstel: lichamelijk, psychisch, sociaal (werk, activiteiten) en een gezonder leefstijl. In de brochure van Harteraad staat meer informatie over hartrevalidatie. Gezond bewegen vermindert de kans dat je opnieuw een hartinfarct krijgt of andere vaatproblemen. Je kunt gaan sporten onder deskundige begeleiding bij de beweegpartners van Harteraad. 

Harteraad bied je ook hulp bij het omgaan met stress. Hulp in de vorm van een gratis online E-training op Youtube. Kies welke oefening het beste bij jou past.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief