Luister goed naar je lichaam

Marion (62) kreeg ongemerkt twee hartinfarcten. Allerlei klachten en haar juiste inschatting van de symptomen brachten haar op de afdeling cardiologie waar zij kon worden gedotterd.

“Het was op een dag ergens eind november 2017. Ik was op weg naar de tandarts. Terwijl ik op straat liep, voelde ik me niet goed worden, maar ik herkende het niet meteen. Wat ik voelde, had ik nooit eerder ervaren. Ik had het heel koud, had een raar gevoel rond mijn mond en kaken, een knijpende pijn in mijn linkerarm, een pijnlijke schouder en had het erg benauwd. Ondanks de klachten ben ik wel naar de tandarts gegaan en wonder boven wonder na een wandeling en een tramrit kwam ik goed thuis. Ik zag ontzettend wit. Iets wat ik anders nooit heb; loop normaal altijd met blosjes.”

Geen geruststelling

“Twee dagen later belde ik toch de afdeling cardiologie, omdat ik zo benauwd bleef. Gelukkig schatte de assistente de situatie juist in. Ik moest meteen komen. Ik vroeg de cardioloog mijn bloed na te kijken, want ik wist dat je in het bloed kan zien of je ongemerkt een hartinfarct hebt gehad. De cardioloog was het met me eens dat er een bloedonderzoek moest komen, maar hij zei erbij dat het vast oké zou zijn; hij zou mij gerust stellen met de uitslagen. Ik was ervan overtuigd dat het beslist geen geruststelling zou worden.”

Gedotterd

“Ik werd doorverwezen naar de Eerste Hulp Hartbewaking van het AMC, waar ik een kleine drie uur door de medische molen ging. Al snel werd duidelijk dat de troponine-waarde in mijn bloed veel te hoog was. Ik bleek ongemerkt al twee hartinfarcten te hebben gehad. Later op de hartkatheterisatie van het AMC werd via mijn rechterpols in mijn hart gekeken. Bovenin het hart was het mis. Er werd meteen gedotterd en ik kreeg stents geplaatst. De pijn in de linkerarm verdween vrijwel direct. Het was bizar om dat te ervaren. De benauwdheid was helaas niet verdwenen. Ik moest uiteindelijk drie keer in één week worden gedotterd en ik kreeg in totaal vijf stents. Ik bleek ook familiaire hypercholesterolemie en een verhoogde bloeddruk te hebben. Het was een heftige ervaring om opeens hartpatiënt te zijn.”

Langer leven

“Ik ben dankbaar dat ik er op tijd bij was. Wel veel medicijnen ‘rijker’, maar ik hoop dat die er voor zorgen dat ik wat langer mag leven. Ik ben inmiddels ruim 62 jaar oud. En na mijn ervaringen is de belangrijkste boodschap: luister goed naar je lichaam en bovenal kom op voor jezelf. Alleen jij kunt bij de juiste arts de signalen goed overbrengen.”

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief