Ik heb ontzettend veel geluk gehad

Gui (33) overleefde op 30-jarige leeftijd een hartinfarct en vervolgens een hartstilstand: ‘Ik geniet nu van elke dag. Want elke dag is er één, dat besef ik maar al te goed.’

“Op 19 december 2013 kreeg ik een hartstilstand. De dag begon zoals alle dagen. Ik stond op, at wat en fietste naar mijn werk. Ineens begonnen de klachten. Ik kreeg last van druk op mijn borst. Het was toen nog wel goed te doen, maar eenmaal op mijn werk aangekomen werd het steeds erger. Zo erg zelfs, dat ik de huisarts belde voor een afspraak. Mijn vriendin belde ik ook, of ze me wilde komen ophalen. Het ging pas goed mis, toen ik ging zitten. Ik zakte weg en schijn een halfuur klinisch dood te zijn geweest. Uiteindelijk ben ik na veel reanimatiepogingen teruggehaald. Hierna ben ik zes dagen in een coma gehouden om mijn hart te ontlasten.”

Hartrevalidatie

“Ik ben vier maanden bezig geweest met ergotherapie om te revalideren. Ik deed aan fietsen en zwemmen. Ook zat er een psycholoog bij, maar ik was daar nog niet echt mee bezig. Ik wilde toen vooral weer kunnen lopen en andere fysieke dingen doen. Voor mijn hartstilstand leidde ik een sportief leven. Ik sportte vier keer per week en probeerde verder ook gezond te eten, alleen rookte ik. Zeer waarschijnlijk heeft het roken mijn hartinfarct bevorderd. Toch vonden de artsen ook dat ik ontzettend veel pech heb gehad om op zo’n jonge leeftijd een hartinfarct te krijgen. In de eerste twee weken drong het nog niet echt tot me door, maar daarna werd het heel moeilijk. Ik moest het rustig aan gaan doen, alsof ik een man van 60 was. Dit accepteren, was lastig. En nog steeds. Ik kan bijvoorbeeld niet alles doen met mijn twee kinderen van 2 en 7 jaar oud. En ik kan niet meer dan twee dagen achter elkaar iets actiefs doen. Ik heb er veel aan gedaan om te leren dit te accepteren. Zo ben ik in behandeling gegaan bij een medisch psycholoog. Dit heeft me erg geholpen en sinds een half jaar zit ik weer goed in mijn vel.”

Genieten van elke dag

“Carrière en geld zijn veel minder belangrijk voor me geworden. Tegelijkertijd zijn het de kleine dingen die er toedoen. Ik geniet van elke dag. Want elke dag is er één, dat besef ik maar al te goed. Ook sport ik weer, al is dit wel onder begeleiding van een personal trainer. Ik houd mijn conditie op peil door bijvoorbeeld te fietsen en doe simpele trainingen met gewichten. In beweging blijven is voor hartpatiënten erg belangrijk. Meer dan ooit besef ik hoe gelukkig ik ben met mijn gezin, vrienden en familie. Ik hoop dat ik als voorbeeld kan dienen voor mijn kinderen. Dus ik zal ze meegeven: blijf van sigaretten af, want een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend.”

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie is er voor iedereen die kort geleden behandeld is aan het hart of weer klachten krijgt. Het helpt bij het herstel (zowel lichamelijk als psychisch), geeft patiënten weer vertrouwen in hun lichaam en geeft begeleiding bij het verbeteren van de leefstijl. Samen met een team van specialisten wordt gewerkt aan het herstel. Het programma is op maat, want niet iedereen heeft dezelfde begeleiding nodig.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief