Janneke krijgt op haar 44e een hartinfarct. Deze ingrijpende gebeurtenis zou haar leven compleet veranderen.
“Het was een enorme schok, want het gebeurde totaal onverwachts. We vierden die dag de 18e verjaardag van mijn zoons, een tweeling, en zaten te wachten op de instructeur voor de eerste rijles. Ik was heel onrustig en voelde me steeds beroerder; zweten, steken in mijn schouderbladen, het ging van kwaad tot erger. Die steken had ik wel vaker, maar ik stond er nooit lang bij stil. Op aandringen van mijn dochter belde ik uiteindelijk de dokter en voor ik het wist, lag ik in het ziekenhuis om gedotterd te worden. Dat mislukte, wat betekent dat een derde van mijn hart is afgestorven. Ik gebruik nu zestien pillen per dag en daar kan ik goed mee leven. Desondanks is mijn leven compleet veranderd door het hartinfarct.”
Accepteren en geaccepteerd worden
“Ik, een drukke vrouw midden in het leven, kon ineens niets meer. Het moeilijkste is leren accepteren dat ik dingen niet meer kan of anders moet doen. Ook frustrerend: de maatschappij spuugt je een beetje uit, geeft je een stempel. Terwijl je meer dan ooit behoefte hebt aan motivatie. Ook het vinden van een baan is lastig. Steeds weer moet ik werkgevers ervan overtuigen dat ik prima functioneer. Met sporten en een positieve instelling ben ik gekomen tot waar ik nu sta.”
Familieband
“De band met mijn dochter is na het hartinfarct zo mogelijk nog hechter geworden, maar dat geldt ook voor de band met mijn zoons. Ze beschermen me heel erg. Dat waardeer ik, maar soms ben ik ook eigenwijs. Ik voel zelf het beste wat ik wel en niet aankan. Ook ben ik zelf soms erg bezorgd over mijn kinderen en dat wil ik dan eigenlijk wegstoppen. Ik gun hen een goed en plezierig leven, zonder de zorgen en angsten die ze al gehad hebben.”
Advies
“Mijn advies aan anderen in een soortgelijke situatie: lucht regelmatig je hart. Er is niks zo slecht als moeilijke dingen opkroppen. Ik zoek nog steeds niet snel hulp, maar dat zou ik eigenlijk wel moeten doen. Wel geef ik nu sneller aan waar mijn grenzen liggen. Ook belangrijk: luisteren naar je lichaam. Het is heel makkelijk om de signalen die je krijgt te negeren, maar uiteindelijk breekt het je op.”
Leven met een hart- of vaatziekte
Wanneer er geconstateerd is dat je een hart- of vaatziekte hebt, komen er veel vragen bij je op. Vragen over je leefstijl, over werk en over de kwaliteit die zorgbehandelaars bieden. Harteraad zorgt ervoor dat jij praktische tips en informatie krijgt, zodat jij grip op je leven behoudt. Lees er alles over op Leven met.
Een platform voor jouw naasten
Ook naasten hebben veel vragen over het leven naast iemand met een hartaandoening. Speciaal voor hen is er het platform Naasten in Beeld. Met ervaringsverhalen en antwoorden op veel gestelde vragen.