Hartfalen kan een relatie flink onder spanning zetten

Veranderingen testen een relatie. Mensen met een hart- of vaataandoening weten dat. Na ingrijpend hartfalen speelt vaak boosheid, schaamte en teleurstelling. Of zelfs angst. Dan komen er vragen. Vindt mijn partner mij nog leuk? Kunnen we nog intiem worden? Relatietherapeut Wil Berghuis vertelt je er meer over.

Opnieuw leren vertrouwen

Iemand met een hart- of vaataandoening beseft heel goed dat het leven
eindig is, weet Berghuis. “Je hart is een vitaal orgaan. Als je daar niet meer op kunt vertrouwen, dan kan dat spanning veroorzaken.” Mannen en vrouwen verschillen hierin. “Hij wil na een infarct toch presteren en zichzelf bewijzen. Zij is vaak gericht op hem. Kan ik nog een goede partner zijn? Dat speelt overal in mee.” Dus ook in bed. “Ja, iedere vorm van
opwinding laat je bloed sneller stromen en het hart sneller kloppen. Dat voelt na een infarct niet meer zo onschuldig.”

Haar advies? Blijven praten. Neem de tijd. Leer elkaar opnieuw kennen en vertrouwen. Op de bank, met een drankje erbij. Elkaar even diep in de
ogen kijken. “Wat jij ervaart is voor een partner niet meer zo vanzelfsprekend.”

Angst voor teleurstelling

Soms vermijdt iemand met een hart- of vaataandoening het contact met de
partner. Uit angst om teleur te stellen. Berghuis kent stellen die hierdoor
gescheiden slapen. “Iedere vorm van intimiteit is dan een bedreiging. Zelfs als een partner zorgzaam en begripvol is.” Als je weet wat de ander blij of bang maakt, dan ontstaat verbinding. Dat is stap een, zegt Berghuis. Pak elkaar vast, raak elkaar aan, maar geniet zonder enige druk. Dan komt de rest vanzelf, weet zij.

Lees hier het verhaal van ervaringsdeskundige Emma

Emma’s man kreeg een hartinfarct. Naar aanleiding van het verhaal van Wil Berghuis, vertelt Emma hoe zij en haar man met de veranderingen zijn omgegaan.

Lees Emma’s verhaal

Wil je meer lezen over emoties en een hart- en vaataandoening?

Download de gratis special met betrouwbare informatie en ervaringsverhalen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief