Dat ik ben gestopt met roken, moge duidelijk zijn

Als Tom samen met zijn zoon een avondje tv zit te kijken op de bank, slaat hij plotseling wartaal uit. Later bij de huisarts gaan de alarmbellen rinkelen en wordt Tom in het ziekenhuis opgenomen met een halsslagadervernauwing.

“Het was op een vrijdagavond laat ergens in september 2012 dat ik, zoals altijd op dat moment, samen met mijn zoon naar het populaire tv-programma Top Gear zat te kijken. Als sportieve, nooit iets mankerende hardwerkende ondernemer was dat altijd een heerlijk rustpunt na een altijd lange en drukke week. Het was ook quality time om met mijn zoon even bij te praten terwijl de mannen van Top Gear op tv hun werk deden.”

Wartaal

“Toen ik op een gegeven moment een opmerking wilde maken over een onderwerp in dat programma sloeg ik complete wartaal uit. Ik kon absoluut niet meer op de juiste woorden komen en dit terwijl ik niets gedronken had. In paniek wilde ik opstaan om een glas water te gaan halen, maar toen zakte ik door mijn linkerbeen en viel terug op de bank.

Geen grappige act

“Mijn zoon vond het in eerste instantie best een grappige act van mij. Hij had totaal niet in de gaten dat het allemaal heel serieus en echt was. Na een minuut of 3 kon ik hem duidelijk maken dat het helemaal geen act was geweest waarna hij natuurlijk ook schrok.”

Opname

“Omdat ik nooit iets mankeerde heb ik geen seconde gedacht 112 te bellen. De volgende dag ben ik wel naar de huisarts gegaan. Die wist direct wat er was gebeurd en heeft het ziekenhuis ingeschakeld. Daar lag al een heel draaiboek klaar met daarin alle mogelijke onderzoeken en een aantal gesprekken met specialisten.

Beide halsslagaders bleken in ernstige mate verstopt te zitten. Besloten werd om een ader uit mijn linkerlies te gebruiken om de linkerhalsslagader te vervangen. Dit zou voor genoeg doorstroming moeten zorgen.”

Geslaagde operatie

“Binnen een week nadat het gebeurd was, lag ik al op de operatietafel. De operatie in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag verliep gelukkig goed; mijn nieuwe halsslagader functioneert uitstekend. Kortgeleden bleek bij controle dat de nieuwe ader nog steeds 100% schoon is. Dat is maar goed ook, want de rechter is nu helemaal afgesloten.”

Gestopt met roken

“Het is mij overkomen doordat ik helaas met niet al te beste vaten ben geboren, maar jaren roken heeft er zeker niet positief aan bijgedragen. Dat ik nu definitief ben gestopt met roken, moge duidelijk zijn!”

Zelf aan de slag om risicofactoren voor hart- en vaatziekten aan te pakken? Hoe je dit kunt doen en wie je kunnen helpen, lees in onze brochure Aanpak van risicofactoren.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief