Ik kan best relaxed zijn onder mijn hoge cholesterol

Geertje (16) heeft Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Ze vertelt hoe zij in het dagelijks leven omgaat met haar aandoening. Geertje blijft er naar eigen zeggen nuchter onder.

“Ondanks dat ik jong was, weet ik nog goed dat mijn moeder en ik naar het ziekenhuis gingen om mij te laten testen op FH. Uit die test bleek dat ik inderdaad te hoge cholesterolwaarden heb. Pas bij het tweede bezoek kreeg ik medicijnen mee. Deze bezoekjes hebben verder weinig indruk gemaakt. En nog steeds vind ik het niet erg om me te laten prikken. Verder slik ik gewoon dagelijks mijn pillen. Ik vergeet ze nooit.”

Erg nuchter

“Een keer per jaar ga ik naar het ziekenhuis om mijn bloed te laten prikken om zo de cholesterolwaarden van dat moment te laten testen. Wanneer mijn cholesterol is toegenomen, krijg ik een hogere dosis medicijnen. Bij het wachten op de uitslag voel ik me een beetje gespannen, maar ik kan het goed naast me neerleggen. Wat dat betreft ben ik er erg nuchter onder. Mijn moeder let over het algemeen wel op mijn voeding, maar mijn cholesterolniveau blijft vooral goed onder controle door de medicijnen.”

Weinig aanpassingen

“Ik merk niets van het verhoogde cholesterol, dus ik hoef weinig aanpassingen te doen. Wel eet ik geen super vette dingen. En sporten vind ik gewoon leuk. Ik doe aan kungfu, ik loop wel eens hard en in de zomer fiets ik naar school. Ik ben me ervan bewust dat ik het heb, maar ik kan er weinig aan veranderen. FH heb je je hele leven. De enige manier om mijn cholesterolwaarden op peil te krijgen, is door netjes mijn medicijnen te slikken. En zo gezond mogelijk te leven natuurlijk!”

Relaxed

“In mijn geval klinkt ‘chronisch ziek’ spannender dan ik het zelf vind. Van FH kun je erg ziek worden. Belangrijk dus dat het op tijd wordt ontdekt. En behandeld. Dan kun je voorkomen dat je erg ziek wordt. Ik heb geleerd dat ik er best relaxed onder kan zijn.”

Lees hier het verhaal van Lenny, de moeder van Geertje.

Dit artikel verscheen in ons magazine. Wil je ook het Harteraad magazine ontvangen? Word dan lid, dan ontvang je het Harteraad magazine drie maal per jaar. Wist je dat veel zorgverzekeraars het lidmaatschap van Harteraad vergoeden?

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief