Ben is 64 jaar oud en sinds 2002 bekend met hart- en vaatklachten. Lees zijn verhaal.
“Ik ben sinds 2002 bekend met hart- en vaatklachten. Daarna twee keer gedotterd, een keer preventief en later nog eens in 2004 na een hartinfarct. Na terugkerende klachten heb ik in 2016 een viervoudige bypass operatie ondergaan in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen.”
Zware ingreep
“Een zware ingreep waarbij je lichamelijk veel inlevert wat conditie en spierkracht betreft. Na een poliklinische revalidatie van enkele weken in het streekziekenhuis moet je dan verder kijken en je leven weer oppakken. Zo kwam ik terecht bij een fysiotherapeut in mijn woonplaats die gespecialiseerd is in hartrevalidatie. Je gaat aan de gang op de loopband en doet aan krachttraining op verschillende apparaten. Dit ging steeds beter. Het buiten lopen wilde alleen niet vlotten. Zo ben ik bij de vaatchirurg terecht gekomen. Het bleek bloedarmoede te zijn waarvoor ik toen behandeld ben.”
Blijven lopen
“Het advies was toch verder te gaan met looptraining om de doorbloeding te stimuleren en om van de etalagebenen af te komen. Ik ben toen de looptherapie gaan doen onder begeleiding van een ClaudicatioNet fysiotherapeut. Na verloop van tijd ging het lopen op de band steeds beter. Voor mij was het belangrijkste daarbij om niet op snelheid en afstand te letten maar op de tijd. Hoe lang kan je het volhouden, dat was steeds weer de uitdaging. Natuurlijk is het de bedoeling dat je ook buiten gaat lopen maar dit bleek lastig en pijnlijk te zijn. Na een niet al te lange afstand ging ik schommelend als een eend lopen en dit zorgde voor nog meer pijn in de benen en heupen. Uiteindelijk heb ik de stap gezet om het met een wandelstok te proberen. Dit duurde even omdat het toch in je hoofd speelt wat de mensen en bekenden wel niet zullen denken. Een wandelstok is immers iets voor ‘oude’ mensen en dat ben ik niet. Dit ging ook niet van een leien dakje en de pijnklachten werden er niet minder door.”
Rollator
“Op aandringen van mijn partner heb ik het lopen met een rollator eens geprobeerd en het resultaat was in een woord geweldig. Je gaat bijna vanzelf meer met rechte rug lopen en hoeft minder op de grond te kijken naar onregelmatigheden zoals scheve stoeptegels. De eendengang is hiermee ook voor bijna 100% verdwenen. Ik denk nu, laat de mensen maar kijken, maar ik loop weer. Een dagje dierentuin is geen probleem meer met de rollator als ondersteuning. En als het even niet gaat, is het ook nog eens een handig zitje.”
“De schaamte om hulpmiddelen te gebruiken is soms te groot om overheen te stappen, maar je kan, zoals ik, er veel baat bij hebben en er een groot deel van je vrijheid mee terugwinnen.”
Diagnosegroep op Facebook
Tip: Sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep. Je komt dan in contact met mensen die dezelfde aandoening hebben. Samen kunnen jullie ervaringen uitwisselen, tips delen en elkaar vragen stellen. En je blijft op de hoogte van alle activiteiten. Lees meer over de voordelen van onze diagnosegroepen.
Meer informatie
Wil je meer weten over etalagebenen? Lees verder op www.harteraad.nl