Eindelijk tijd om kookboek te schrijven

Meesterkok Michel (65) mag geen zout meer eten sinds hij getroffen werd door een hartinfarct. Dat inspireerde hem tot de kookboeken Spice Wise en Spice Wise Too, twee pittige maar zoutloze kookboeken. Michel Hanssen vertelt ons over de totstandkoming van zijn kookboeken.

“Het hartinfarct kwam in 2012 onverwacht. Ik ging om elf uur ’s avonds naar bed. Voelde me misselijk, ik begon te transpireren, mijn linkerarm was lam en ik voelde me echt beroerd. Ik maakte mijn vrouw wakker, zij belde direct 112. De ambulance was er snel en binnen een uur werd ik gedotterd. In het ziekenhuis kreeg ik goed en slecht nieuws: ‘U leeft nog, maar uw hart doet het nog maar voor de helft.’ Ik schrok enorm, ik had geen idee hoe dit kon. Ik had geen hoog cholesterol en at gezond. Als ambachtelijke SVH Meesterkok was ik bewust met eten bezig. Het bleek gewoon pure pech. Er zat een scheurtje in de binnenbekleding van de kransslagader naar het hart en die slibde dicht. Wekenlang lag ik in het ziekenhuis. Ik kreeg een S-ICD, een ICD die onder de huid aan de linkerzijkant van de borstkas wordt geplaatst. Eerst was mijn hartpompfunctie nog maar 15 procent, nu zit ik op 28 procent.”

Zoutloze recepten voor medepatiënten

“Mijn werk als meesterkok kan ik niet meer uitoefenen, maar ik heb van de nood een deugd gemaakt. Medepatiënten vroegen mij om smaakvolle alledaagse recepten te schrijven. Het zoutloze eten smaakte hen niet. Zo begon ik met het schrijven van recepten. Het was een succes! Ik vatte het plan op om een eigen kookboek te maken. Ik was weliswaar doodziek, maar had een duidelijk doel voor ogen: lotgenoten helpen bewuster te eten. In mijn kookboek vervang ik zout door kruiden en specerijen, hiermee kun je heerlijke gerechten bereiden. Met een basis van 25 kruiden kun je eindeloos veel smaken maken. De recepten bedenk ik en mijn vrouw maakt ze klaar: roerbakgerechten, hamburgers, gehaktballetjes en sauzen. Zo kan ik toch mijn kennis en creativiteit kwijt.”

Eindelijk tijd om kookboek te schrijven

“Dat ik ooit een kookboek zou maken over kruiden en specerijen, stond al lang vast. Mijn compagnon, fotograaf Bart Nijs, en ik riepen het al jaren. We kennen elkaar van culinaire fotoshoots waarbij ik de gerechten maakte die hij betoverend vastlegde. Ik miste alleen de tijd om er daadwerkelijk aan te beginnen. Mijn hartinfarct bracht ook iets moois met zich mee: ineens had ik de tijd om mijn ideeën uit te werken en mijn zoutloze recepten op papier te zetten. Uit die noodgedwongen rust is Spice Wise, koken met kruiden- en specerijenmixen zonder zout geboren. Het boek kwam uit in 2015. Het was zo succesvol, dat we besloten om naar aanleiding van de vele vragen – van zowel hartpatiënten als vakgenoten, koksopleidingen en foodies – in 2017 Spice Wise Too, zonder zout meer smaak uit te geven.”

Andere kookboeken

“Ik bekeek ook andere kookboeken voor een zoutarm dieet en ontdekte dat die vaak vervangende smaakversterkers als mosterd, sambal, ketchup en ketjap voorschrijven. Die bevatten allemaal zout! Voor patiënten zoals ik is dat uit den boze. En sowieso: te veel zout is voor helemaal niemand goed. Dus maakte ik óók recepten voor ketchup, mosterd, mayonaise, knoflooksaus, kruidenboter, piccalilly, vleesjus en satésaus. En voor bouillon: de groentevariant is samengesteld uit winterwortel, tomaat, prei, knol- en bladselderij, ui, peterselie, laurierblaadjes, tijm en peper. Naast recepten voor de “lekker voor elke dag”-maaltijd, staan er in de kookboeken ook soeprecepten, recepten voor sauzen en dressings, recepten voor op de barbecue, en snacks en borrelhapjes.”

SVH Meesterkok Michel Hanssen stond in de keuken bij diverse internationale (sterren)restaurants en was chefkok van Kasteel Erenstein in Kerkrade, Kurhaus Scheveningen en Hotel Pulitzer in Amsterdam. Hij werkte als product- en conceptontwikkelaar, bedrijfsadviseur en foodstylist voor fotografie voor diverse bedrijven en ketens. Daarnaast gaf hij als freelance docent onder meer workshops aan professionele koks en lessen aan de ‘sterklas’, het voortraject voor het SVH Meesterkok-diploma. Kijk voor meer informatie over de Spice Wise kookboeken op spicewise.nu, waar ook achtergrondinformatie en voorbeeldrecepten te vinden zijn. Michel heeft ook een facebookpagina.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief