Door hartrevalidatie kreeg ik meer zelfvertrouwen

Aad: “Stress was één van de boosdoeners in de loop der jaren. Ik zal de datum 27 februari 2017 niet meer vergeten. Ik begon aan mijn dagelijks wandeling van één uurtje. Het begin voelde al niet goed. Ik had de laatste tijd op de hometrainer al regelmatig een drukkend gevoel op de borst en spierpijn in de linkerarm en schouder. Ik dacht dat het kwam door het fietsen. Nooit had ik er bij stilgestaan dat het weleens met mijn hart te maken kon hebben. Mijn cholesterol werd elk jaar gecontroleerd en dat was altijd goed.

In de ambulance

Nadat ik een poosje had gelopen, nam de druk op mijn borst toe. Mijn geluk was dat ik vlak bij mijn huisarts was. De (inval)huisarts hoorde mijn verhaal aan. Hij vroeg me om bij de assistente een hartfilmpje te maken, dan zou hij de cardioloog bellen. Ik dacht: “Jeetje, wat gebeurt hier allemaal? Mijn vrouw is ziek thuis, ik wil naar huis toe!”

Maar even later lag ik in de ambulance naar het ziekenhuis. Daar aangekomen kreeg ik al snel te horen dat ik daar moest blijven. Diezelfde middag werd ik gedotterd en werden er drie stents geplaatst in de kransslagaders. Ik was bang dat ik niet meer kon wandelen en fietsen. Maar in het ziekenhuis hoorde ik dat ik mee kon doen aan de hartrevalidatie. Daar heb ik meteen ‘ja’ op gezegd!

Zelfvertrouwen door hartrevalidatie

Na enkele weken kon ik beginnen met de hartrevalidatie. Dit heeft mijn zelfvertrouwen enorm vergroot. Ja, ik was erg angstig en bang om wat de inspanning met mij zou doen op mijn 70e. Bij hartrevalidatie leerde ik hoe ik mijn conditie weer moest opbouwen om weer op een verantwoorde en plezierige manier te kunnen wandelen en fietsen. Ik zou het aan iedereen aanbevelen die de mogelijkheid heeft om aan hartrevalidatie mee te doen. Gewoon doen!

Luister naar je lichaam

De cardioloog zei mij iets dat ik niet zal vergeten: “Ik kan niet zeggen tot hoever je kan gaan met je fietstrainingen en wandelen, luister zelf goed naar je lichaam.” En dat heb ik steeds gedaan, tot de dag van vandaag. Ik fiets nu weer zeven dagen per week elke ochtend, 45 minuten op de hometrainer. Dat is ongeveer 25 kilometer per keer. Minimaal vijf dagen per week wandel ik elke middag een uurtje, ongeveer vijf kilometer. Hierdoor kon ik, in overleg met de cardioloog, mijn medicatie gaan afbouwen. Het vertrouwen is wederzijds en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Mijn doel is om de aarde rond te fietsen op de hometrainer, dat is 40.075 kilometer, en met fietsen en wandelen 1.000.000 calorieën te verbruiken. In oktober 2020 zou ik om de aarde heen gefietst moeten zijn! Dit heb ik ten doel gesteld om zo lang en zo gezond mogelijk voor mijn lieve vrouw Ida te kunnen zorgen, zoals zij dit jarenlang voor ons gezin heeft gedaan.

De angst is weg

Nu, een kleine drie jaar later, voel ik mij oké. De angst voor weer een hartinfarct is zo goed als weg. Iedereen die aan mijn herstel heeft meegewerkt, wil ik ontzettend bedanken voor alle goede zorg. Bedankt huisarts en assistenten, ambulancepersoneel, de mensen van de hartrevalidatie, het ziekenhuispersoneel, en de cardioloog.”

Update: doel bereikt!

Op 4 oktober 2020 laat Aad aan Harteraad weten: “Vandaag is mijn doel bereikt: de aarde rond op de hometrainer, 40.075 kilometer. Mijn nieuwe doel is om alles provincies in Nederland te bezoeken en dan vervolgens de landen in Europa. Ik wil in elk land één maand fietsen en daar een afstand van circa 600 en 700 kilometer afleggen. Dit betreft 51 landen. Ik hoop dat dit veel mensen een zetje in de goede richting geeft, het is zo belangrijk voor jezelf om iets te doen wat in jouw vermogen ligt!”

Tips van Aad:

  • Doe aan de hartrevalidatie mee! Je kunt meer dan je denkt. Mijn ervaring is dat je uit kunt gaan van wat jij zelf en wat je lichaam toestaat.
  • Stel een doel voor jezelf, wat redelijk en haalbaar is in jouw positie. Je zult zien dat het lukt! Ik heb veel geluk gehad en daar ben ik enorm blij om. Ik wens een ieder heel veel sterkte met zijn of haar herstel.

Wil je meer weten over hartrevalidatie?

Hier lees je er alles over.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief