Ik heb een blog met mijn eigen zoutarme recepten

Natascha (34), moeder van twee jongens van 6 en 1 jaar, werd na een aantal weken kwakkelen met benauwdheid en verkoudheid doorverwezen naar het ziekenhuis. Haar bloeddruk en hartslag waren veel te hoog. Zij bleek een gedilateerde cardiomyopathie te hebben.

“Na veel onderzoeken hoorde ik dat mijn pompfunctie slechts 15 tot 20% is. Na ruim een week ziekenhuis ben ik met aardig wat medicatie naar huis gestuurd. Nu 6 maanden later is mijn pompfunctie opgeklommen naar 36%. Ik sta onder behandeling van het UMC en heb net een sportrevalidatietraject afgerond. Ik kijk per dag hoe het gaat.”

Zoutarm eten

“Omdat ik zoutarm moet eten en ik het moeilijk vind om lekker eten zonder zout te bereiden, ben ik zelf gaan experimenteren. Het lukt me aardig om met toevoeging van kruiden en specerijen de zoutarme maaltijden op te leuken. Zelfs mijn kinderen eten met genoegen hun bordje leeg! Dit heeft mij ertoe aangezet om een eigen blog te starten waarop ik mijn eigen zoutarme recepten deel. Ook schrijf ik op mijn blog waar ik in het dagelijkse leven allemaal tegen aanloop.”

Luisterend oor

“Sinds kort loop ik ook bij een medisch maatschappelijk werkster. Bij haar heb ik eindelijk het gevoel dat er naar mij geluisterd wordt. Zij bekijkt samen met mij hoe ik een stuk acceptatie bij mezelf maar ook in de omgang met mijn kinderen kan bereiken. De hartziekte treft namelijk niet alleen mij, ook mijn gezin heeft er onder te lijden. Het geeft me een fijn en geruststellend gevoel dat ik niet alleen sta en er lotgenoten zijn die precies weten wat ik bedoel en ervaar. In de besloten Facebookgroep Hartfalen Cardiomyopathie Hartkleppen vind ik dat luisterend oor!”

Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Bijvoorbeeld via TEAMHartvrienden app, voor jongeren (12-18 jaar) met een hartaandoening. Je kunt je ook aansluiten bij Harteraad. Zodat we samen sterker staan. Kijk ook op de besloten facebookgroep Hartfalen, Cardiomyopathie en Hartkleppen voor contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief