Blijf zo veel mogelijk aan leuk dingen denken

Het coronavirus heeft een flinke impact op de wereld zoals we die gewend zijn. Hoe ervaren mensen mensen met een hart- of vaataandoening deze periode?

Wesley (22 jaar, heeft een zware hartafwijking) vertelde ons tijdens de eerste coronagolf dat er veel voor hem veranderd was: “In de zorginstelling waar ik woon, kan ik geen bezoek thuis ontvangen, maar ik mag wel mensen zien aan de voorkant. Naar de fysiopraktijk kan ik nu niet, daarom geeft de fysio mij buiten een beetje fysiotherapie. Ik heb een lijst met fysio-oefeningen die ik zelf kan doen. De doktersafspraken vinden plaats via videobellen. Met de social media van Harteraad ben ik blij; het is fijn om te lezen over wat er gezegd wordt over het virus en mensen met een hartafwijking.”

Weer naar fysiotherapie toe

En hoe gaat het nu, tijdens de tweede coronagolf? “Het gaat gelukkig nog steeds heel goed met mij. Normaal gesproken krijg ik elke griep te pakken, maar dit virus is tot nu toe aan mij voorbij gegaan. Er is iets voor mij in positieve zin veranderd: ik mag nu gewoon twee keer per week naar fysiotherapie. Omdat ik in een rolstoel zit, mag ik via de nooduitgang binnen komen, zodat ik in de gang geen andere mensen tegen kom. De deur wordt voor me open gedaan, zodat ik de deurklink niet aan hoef te raken. Ook kom ik meestal als de zaal leeg is, want dan hoef ik geen mondkapje op, ik krijg namelijk weinig lucht met een mondkapje. Als er wel nog mensen binnen zijn, gaan we met mooi weer naar buiten.

Verder ga ik nog steeds één keer per week naar dagbesteding. In de zorginstelling is gelukkig bezoek weer toegestaan, ik mag nu twee bezoekers in mijn kamer ontvangen.”

Mijn tip om het deze periode vol te houden: blijf zo veel mogelijk aan leuke dingen denken!”

Meer weten over covid-19 en hart- en vaataandoeningen?

In ons Dossier corona hebben we al onze berichtgeving over het coronavirus bij elkaar geplaatst.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief