App geeft mij grip op de medicijninname

Als je dagelijks diverse medicijnen gebruikt, hoe zorg je dan dat je deze tijdig inneemt, elke dag opnieuw? Pierre de Man (54) gebruikt hiervoor een gratis app. “Die geeft mij grip op mijn medicijninname.”

In 2018 werd bij Pierre hartfalen geconstateerd. Hij had toen al twee openhartoperaties achter de rug: in 2005 en 2013. De laatste keer lag hij vanwege ernstige complicaties drie maanden in het ziekenhuis. Pierre werd 100% afgekeurd. Alles moet rustig aan. “Ik doe vrijwilligerswerk voor de kerk en ik doe het huishouden, want mijn vrouw werkt nu meer. We hebben elkaars rol overgenomen.”

Verschillende medicijnen

Pierre gebruikt dagelijks negen verschillende medicijnen: bloeddrukmedicatie en bloedverdunners en daarnaast ook vitamines. “Ik slik al sinds 2005 medicatie. In het begin vond ik het best lastig om het juiste ritme aan te houden. Daarom stelde ik op mijn telefoon het alarm in, met de naam van het medicijn dat ik moest innemen. Na mijn tweede operatie kreeg ik weer andere medicatie. Om orde te krijgen in de medicijninname, ben toen op zoek gegaan naar een geschikte app.”

Signaaltje

Dat werd MedApp Apotheek. Hierin voert Pierre de innamemomenten in, met daarbij de naam van de medicatie en de hoeveelheid. Hij krijgt een signaaltje op het moment dat hij medicatie moet slikken. “Dat werkt heel prettig. Want ik weet wel wanneer ik elk medicijn moet innemen, maar je kunt het best eens vergeten.” De app geeft ook een melding als de medicatie bijna op is. “Als ik zo’n melding krijg, check ik altijd even mijn herhaalservice van de apotheek. Dan weet ik zeker dat ik niet zonder medicijnen kom te zitten. Klopt er iets niet, dan ga ik er zelf even achteraan bij de apotheek.”

Andere apps

Pierre gebruikt nog twee andere apps – MyTherapy en Medisafe – maar die vindt hij zelf wat minder prettig. Vooral het invoeren van de innamemomenten en de medicatie vindt hij handig in MedApp Apotheek. “Sinds kort heeft de app trouwens een eigen apotheekservice, waarbij de medicijnen automatisch worden besteld. Er zijn nog veel meer apps op de markt, waaronder betaalde apps met meer functies, zoals het bijhouden van meetgegevens. maar ik heb voldoende aan de gratis apps.”

Meer weten over medicijnen en medicijngebruik?

Bekijk dan het dossier Medicijnen

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief