Anderen kan ik goede tips geven over spataderen

Anne is 65 jaar en heeft al bijna vijfentwintig jaar last van spataderen. Ze is hier al meerdere malen voor behandeld.

“Dat ik spataderen heb, is niet leuk. Maar het is geen kwaal waarvan je zegt: Oh help!. Eind jaren tachtig werden bij mij voor het eerst spataderen zichtbaar en kreeg ik last van vermoeide benen. Ik wist wel direct wat er aan de hand was, omdat mijn familie flink is belast.”

Steunkousen in hartje zomer

“Inmiddels heb ik diverse behandelingen en operaties achter de rug. Ik ben begonnen met het laten inspuiten van mijn spataderen en dat scheelde. Daarna heb ik in 1997 een operatie gehad, waarbij de vaatchirurg bij beide benen de stamvaten – de binnenste vaten – eruit heeft gehaald. En toen er in 2003 weer hele landkaarten op mijn benen kwamen, zijn deze er operatief vanaf de buitenkant afgehaald. Sinds die tijd draag ik elke dag steunkousen, zélfs hartje zomer. Het scheelt te veel om het niet te doen.”

Anderen helpen met mijn ervaring

“Ik heb ruim veertig jaar in de verpleging gewerkt en om de laatste jaren op de been te blijven, heb ik massagetherapie gevolgd. Dat ik spataderen heb, is niet leuk. Maar iedereen heeft wel iets en dit hoort dus bij mij. Wat ik wel zinvol vind, is andere mensen helpen met mijn ervaringen. Als iemand anders er zijn voordeel mee kan doen, heel graag natuurlijk! Er zijn de bekende tips als niet met je benen over elkaar zitten en je benen omhoog leggen als je zit. Maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat je je benen niet overstrekt, want dan bevorder je het ontstaan van spataderen juist. Ook gebruik ik altijd huishoudhandschoenen als ik mijn steunpanty’s aantrek én een glijkous. Dat scheelt veel energie.”

Spataderpoli

“Ik ben onder behandeling bij een speciale spataderpoli in een ziekenhuis. Het voordeel is dat je één verpleegkundige krijgt die de intake doet. Vervolgens bundelen de vaatchirurgen en dermatologen hun kennis en trekken samen op. Daar kan de zorg mijns inziens alleen maar beter door worden: samen weet je meer!”

Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. De huisarts verwijst je door naar een behandelcentrum waar een arts onderzoek en behandeling start. Kiezen voor een behandelcentrum dat goede vaatzorg biedt? Bij een ziekenhuis met ons Spataderkeurmerk – Harteraad weet je dat je goed zit.

Op Harteraad-bijeenkomsten kun je ervaringen uitwisselen. Je kunt je eigen verhaal vertellen, maar ook informatie en tips krijgen van anderen in een soortgelijke situatie. Wil je een bijeenkomst bijwonen? Kijk dan op onze agenda.

Jouw ervaringen zijn de motor van ons werk. Door je ervaringen te delen help je anderen. Anderen hebben steun aan jouw ervaringen, maar wij kunnen ook in gesprek gaan met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek over hoe we het leven met een ziekte beter en makkelijker kunnen maken. Deel ook jouw verhaal met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief