Als vrijwilliger kan ik het verschil maken

Kristina is vrijwilliger bij de Harteraadlijn. Zij beantwoordt vragen over het leven met een hart- en vaataandoening en luistert naar mensen die hun ervaring willen delen met iemand die hen begrijpt.

“Als ervaringsdeskundige op het gebied van ernstig hartfalen vond ik het een natuurlijke stap om mij op te geven als vrijwilliger bij de Harteraadlijn. Naast het delen van kennis wat betreft medische zorg, hartmedicatie en behandelingsvormen, vind ik het belangrijk om medepatiënten te laten zien dat je ondanks je aandoening tóch levenskwaliteit kunt bereiken en ervaren. Ook al is dat in eerste instantie heel moeilijk om in te zien; het is een proces waar je in groeit.

Ik heb zelf dat proces gevolgd: van ongeloof tot acceptatie. Daarbij weet ik ook hoe eenzaam je je kunt voelen in je ziekte en hoe het is om je niet begrepen te voelen door je omgeving. Zelfs niet door je naasten. Hopelijk kan ik als vrijwilliger bij de Harteraadlijn wat extra steun geven en het gevoel overbrengen dat je er niet alleen voor staat.

Tijd nemen voor een gesprek

Mijn ervaring bij de Harteraadlijn is dat mensen zeker een behoefte hebben om met iemand te praten die echt begrijpt waar het over gaat. Als lotgenoot heb je een andere kijk op de situatie dan de specialist, de hartverpleegkundige of naasten. Als vrijwilliger sta je aan de ‘dezelfde kant’ als diegene die belt. Vaak durven mensen zich daardoor anders uit te spreken dan bij de cardioloog. Vragen en onzekerheden worden op een laagdrempelig niveau geuit.

Naast het luisteren naar verhalen van mensen, denk ik soms ook mee over andere mogelijkheden die mensen kunnen proberen. Denk aan overleg met je huisarts of je aan je specialist kan vragen om een alternatieve behandeling. Alleen al het idee dat er meerdere alternatieven zijn, kan voor rust zorgen. Verder wordt het enorm gewaardeerd dat we voor het gesprek echt de tijd nemen. Soms reageren mensen met verbazing als we, zoals beloofd, een paar weken later terugbellen om te vragen hoe het met ze gaat. Dat zijn ze blijkbaar niet altijd gewend. Het gaat vooral om aandacht geven en goed  luisteren. Als vrijwilliger kan je zeker het verschil maken!”

Over de Harteraadlijn

Heb je vragen over het leven met een hart- en vaataandoening? Maak je je zorgen? Of wil je je ervaring delen met iemand die je begrijpt? Voor deze vragen en meer zitten er Harteraadgevers voor je klaar bij de Harteraadlijn. Kijk hier hoe de de Harteraadlijn kunt bereiken.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij de Harteraadlijn te worden? Of zoek je ander uitdagend vrijwilligerswerk? Kijk dan bij onze vacatures.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief