Draai de knoppen elke dag een beetje bij

Stop energie in dingen die wél lukken, behoud sociale contacten en geniet van elkaar. Dat zijn belangrijke levenslessen die Alie Monster (67) uit Barendrecht heeft geleerd, als naaste van een hartpatiënt. “Ik ben altijd alert.”

Het is 1986. De man van Alie is vaak moe.  Na veel onderzoek wordt de diagnose Polycythaemia Vera gesteld. Deze zeldzame bloedziekte heeft ernstig hartfalen tot gevolg. Rien werkt bij de Belastingdienst, maar komt uiteindelijk thuis te zitten. “Heftig, met twee jonge kinderen. En ik ben zelf ook ziek,” vertelt Alie. Vanwege een aangeboren hartafwijking ondergaat ze in 2003 een openhartoperatie.

Accepteren ziekteproces

Alie werkt in de ouderenzorg en wordt kostwinner. De mentale druk is groot. Wat als het fout gaat met Rien? Ze ontwikkelt angst. “Als de motor van je lichaam problemen geeft, sta je continu op scherp.” Het duurt jaren voordat ze het ziekteproces kan accepteren. De onzekerheid blijft. “Ik ben altijd alert en dat vergt veel energie.”

Inmiddels helpt ze lotgenoten. Zij weet als geen ander dat je het negatieve kunt loslaten. Alie telt vooral haar zegeningen. “We zijn nu 45 jaar getrouwd en kennen elkaar door en door. Eén blik is genoeg. Rien is echt mijn maatje.”

Onderken de veranderingen

Uitstapjes met een buurvrouw of vriendin geven lucht: “Maar ik kom nooit helemaal los van thuis. Als ik in de bioscoop zit, denk ik toch aan Rien. Hij zit altijd in mijn hoofd.” Ze kan er nu wel beter over praten. Kiest soms bewust voor zichzelf. “Als naaste hoef je jezelf niet weg te duwen.”

Alie is al met pensioen, maar werkt langer door. Het geeft afleiding. Toch loopt ze niet voor de ziekte weg. “Dat is mijn advies: onderken de veranderingen. Draai de knoppen elke dag een beetje bij.”

Informatie over emoties en naasten

Als naaste van iemand die ziek is krijg je veel voor je kiezen, dat wordt wel eens vergeten. Naasten lopen tegen hele andere vragen en problemen aan dan patiënten. Harteraad geeft antwoord op jouw vragen.

Meer weten over de psychosociale gevolgen bij een hart- of vaataandoening?

Download het gratis magazine

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief