Eerst samen huilen, daarna samen lachen

De beste vriendin van Merel (17) heeft een aangeboren hartafwijking. We vroegen aan Merel naar haar vriendschap met Lynn.

“Sinds ik me kan herinneren zijn we beste vriendinnen. Mijn moeder vertelde me al snel dat Lynn een hartafwijking heeft. In groep 5 kreeg ik het pas echt door. Toen kwam ze ineens naar school met een elektrische fiets. Als we samen fietsten, mocht ik eraan hangen. Dan hoefde ik niet te trappen. Lynn was altijd heel open. Tijdens het zwemmen staarde ik weleens naar haar littekens. Op een dag zei ze: ‘raak ze maar aan als je wil’. Het voelde een beetje hard. Vanaf dat moment was het normaal.”

Hechte band

“Onze band is heel hecht. We hebben samen al zoveel meegemaakt. Lynn deelt alles met mij, bijvoorbeeld dat ze zenuwachtig is voor controles. Of toen ze te horen kreeg dat ze door haar hartafwijking beter geen kinderen kan krijgen. Daar had ze het erg moeilijk mee. Samen hebben we gepraat over de alternatieven, zoals adoptie. Andersom is ze er ook altijd voor mij. Toen mijn opa overleed, stond ze binnen een halfuur op de stoep. Ik heb heel veel vriendinnen, maar Lynn is echt bijzonder.”

Lynn geeft mij kracht

“Lynn heeft mij geleerd een positieve instelling te hebben en mij kwetsbaar durven op te stellen. Soms mag je best verdrietig zijn. Het voelt lekker om samen te huilen. Daarna lachen we het weer weg. Gelukkig hebben we dezelfde foute humor. We lachen vaak om elkaars grappen. Toen ik een keer een controle had voor mijn oogafwijking, dacht ik aan Lynn en hoe sterk zij altijd is. Dat gaf mij kracht. Van Lynn heb ik ook geleerd dat er altijd ruimte is om anderen te helpen ook al heb je het zelf zwaar. Zo wilde ze per se 10 cm van haar haar doneren aan zieke kinderen.”

Samen op vakantie

“We willen heel graag samen op vakantie. Vliegen is voor Lynn lastig door haar operaties, maar het allerliefste zou ik met haar naar Curaçao gaan. Daar heb ik een keer met dolfijnen gezwommen. Ik dacht meteen: dit zou Lynn ook geweldig vinden! Natuurlijk hoop ik dat we nog heel lang vriendinnen blijven en dat ik haar kan steunen bij alles wat ze meemaakt.”

Vakantie en reizen met een hartaandoening

Vakantie is een manier om te ontspannen. Voor degene die een hart- of vaataandoening heeft, maar ook voor het reisgezelschap. Hoe kies je een geschikte vakantiebestemming? Mag je vliegen met een hartaandoening of een ICD? En als je gaat vliegen, mogen je medicijnen dan mee in je handbagage? Je leest er hier alles over.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief