Harteraad gaat een aantal ervaringsdeskundige opleiden tot ‘kritische vriend’. Dit zijn mensen die zelf een hart- of vaataandoening hebben en kritisch gaan meedenken bij verbetervoorstellen in de zorg in zijn of haar regio. De kritische vriend brengt het patiëntperspectief in en vertegenwoordigt de belangen van alle andere mensen met een bepaalde hart- of vaataandoening. Harteraad coacht deze ‘kritische vrienden’ gedurende het hele project. Zo streeft Harteraad samen met de kritische vriend naar patiëntparticipatie mét impact.
De manier waarop we de zorg in Nederland organiseren, is over het algemeen goed. Maar het kan beter en anders. Dat moet ook, want de vraag naar zorg groeit alleen maar, omdat we steeds ouder worden. Tegelijkertijd zijn er steeds minder zorgverleners beschikbaar. Verschillende regio’s willen daarom de zorg verbeteren. Dit om blijvend goede, betaalbare en toegankelijke zorg, nu en in de toekomst te waarborgen. Dit noemen we juiste hartzorg op de juiste plek.
Bij veranderingen in de zorg is de input van patiënten essentieel. Daarom zijn verschillende regio’s in Nederland op zoek naar patiëntvertegenwoordigers. De regio’s willen dat deze vertegenwoordigers gaan mee denken gaan over het verbeteren van de samenwerking in de zorg tussen o.a. huisartsen, praktijkondersteuners, cardiologen en verpleegkundigen. De regio’s hebben subsidie gekregen van ZonMw en de Hartstichting en worden ondersteund door NVVC Connect, beroepsvereniging voor cardiologen. Projecten die er nu aan zitten te komen gaan over regionale samenwerkingsafspraken over het eerder ontdekken en het goed behandelen van hartfalen en/ of boezemfibrilleren. De kritische vriend denkt kritisch mee, sluit ongeveer 2 tot 4 keer per jaar aan bij bijeenkomsten en werkt nauw samen met de zorgprofessionals.
Van ervaringsdeskundige naar kritische vriend
Harteraad ziet vaak dat patiënten of patiëntvertegenwoordigers wel betrokken worden door zorgprofessionals, maar uiteindelijk geen tot weinig invloed hebben op de beslissingen die worden genomen. Harteraad streeft daarom naar patiëntparticipatie met impact. De inbreng moet daadwerkelijk wat opleveren voor onze achterban. Om deze reden is Harteraad gestart met een nieuwe training waarbij ervaringsdeskundigen worden opgeleid tot kritische vrienden, om zo actieve patiëntparticipatie vorm te geven. Dit doen we samen met PGO-support, een organisatie die patiëntenorganisaties ondersteunt en adviseert. In deze training leren de ervaringsdeskundigen over hun rol als patiëntvertegenwoordiger in het project, hoe zij het patiëntperspectief kunnen inbrengen en hoe je op een positief, kritische manier bijdraagt met je ervaringskennis en -deskundigheid. Deze training vindt plaats op woensdag 9 en woensdag 23 november 2022. Deelnemen kan nog.
Wil jij ook opgeleid worden als kritische vriend?
Op dit moment lopen er een aantal projecten rondom hartfalen en boezemfibrilleren. Heb jij één van deze twee aandoeningen? En wil jij opgeleid worden door Harteraad als ‘kritische vriend’, zodat jij in jouw regio mee kan denken over de zorg? Stuur dan een mail naar onze beleidsadviseur Sanne via sanne.ruigrok@harteraad.nl met je naam en telefoonnummer. We nemen dan contact met je op om te kijken of er een project is bij jou in de buurt.
Deel jouw ervaring en help anderen met een hart- of vaataandoening
Wil jij jouw ervaring delen? Maar op een andere manier? Schrijf je dan in voor het Harteraad panel en deel jouw ervaring met ons. Bijvoorbeeld over het contact met je arts, jouw ervaring met medicijnen of je mening over de zorg. Harteraad deelt dit vervolgens met zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en de politiek. Zo help je mee de kwaliteit van leven voor mensen met hart en vaataandoening te verbeteren.
Ongeveer 1 keer per maand ontvang je van ons een digitale vragenlijst. Het invullen kost je maximaal 15 minuten en natuurlijk gaan we vertrouwelijk om met je gegevens.