Van de coronapatiënten met een hartaandoening die in het ziekenhuis opgenomen worden, hebben patiënten met ernstig hartfalen de grootste kans om te overlijden. Coronapatiënten met andere hartaandoeningen – waaronder een eerder hartinfarct – lijken minder risico te lopen. Dit blijkt uit onderzoek dat de Hartstichting steunt. De resultaten worden vandaag gepubliceerd.
Extra risico bij ernstig hartfalen, niet bij hartinfarct
Los van leeftijd en geslacht hebben coronapatiënten met ernstig hartfalen 37% meer kans om te overlijden dan andere coronapatiënten in het ziekenhuis. Het effect van andere hartaandoeningen, waaronder een eerder doorgemaakt hartinfarct, lijkt minder groot.
De onderzoekers registreerden het ziekteverloop van bijna 11.000 coronapatiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen in 16 verschillende landen. Zij vergeleken de gegevens van coronapatiënten met en zonder hartaandoeningen. De onderzoekers wilden meer inzicht krijgen in de rol van hartaandoeningen bij coronapatiënten.
Coronapatiënten met aangeboren hartaandoening
Uit deze studie blijkt niet wat het risico op sterfte is bij coronapatiënten met een aangeboren hartafwijking. Er zijn te weinig mensen met een aangeboren hartafwijking in deze studie opgenomen om daarover betrouwbare conclusies te kunnen trekken.
Lees hier meer over dit onderzoek op de website van de Hartstichting
Deze resultaten komen uit de CAPACITY-COVID-registratie. Dit is een samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), Werkgroep Cardiologische Centra Nederland (WCN), Nederlandse Hart Registratie (NHR), Netherlands Heart Institute (NL-HI), patiëntenvereniging Harteraad en de Hartstichting.
Zij vormen samen onderdeel van de in totaal achttien onderzoeks- en zorgorganisaties die hun krachten hebben gebundeld in de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA).