Emoties

Emoties, angst en stress na een hart- of vaataandoening

Het krijgen van een hart- of vaataandoening is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Zo kun je je onzeker voelen en het vertrouwen in je lichaam kwijt raken. Bij een deel van de mensen herstelt dit vanzelf, maar ongeveer een kwart van de mensen houdt klachten, zoals angst of depressieve klachten. Dit is van invloed op je gezondheid en je gedrag. Je herstelt minder goed, het is moeilijker om je therapie vol te houden, het is moeilijker om gezond te leven. Ook kunnen meer ziekenhuisbezoeken nodig zijn.

Het is daarom van belang dat er voldoende aandacht is voor de psychologische en psychosociale gevolgen van een hart- of vaataandoening. Harteraad geeft je hieronder informatie en tips. Ook kun je de ervaringsverhalen van anderen lezen en beluisteren.

Symptomen

Mensen met een hart- of vaataandoening ervaren vaak psychosociale gevolgen van hun aandoening. Mensen kunnen verschillende klachten ervaren, zoals:

  • Emotioneler zijn
  • Onzekerheid, angst, paniek
  • Somberheid, depressieve gevoelens
  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid, kort lontje
  • Moeite met concentreren, vergeetachtigheid
  • Slecht slapen
  • Verstoorde relaties met partner / naasten
  • Verminderd seksueel verlangen, erectiestoornissen
Oorzaken

Bovengenoemde klachten komen niet alleen veel voor bij mensen met een hartaandoening, ze zijn ook een risicofactor voor het krijgen van een hartaandoening. Bovendien zijn zulke klachten een risicofactor voor verergering van de hartaandoening.

Tips

Het is heel normaal als je emotionele en sociale klachten (psychosociale klachten) krijgt door je hart- of vaataandoening. Je kunt eerst kijken wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen. Daarin zijn twee zaken belangrijk: de nieuwe situatie zoveel mogelijk proberen te aanvaarden en je leven daarop aanpassen. Dat kan best heel lastig zijn. Misschien helpen onderstaande tips je op weg.

  1. Na een behandeling in het ziekenhuis is het ook vaak mogelijk om hartrevalidatie te volgen. Tijdig starten met hartrevalidatie kan het ophopen van problemen helpen voorkomen. Bij hartrevalidatie denken veel mensen aan beweging, fysiotherapie en het aanleren van een gezonde leefstijl. Maar ook het overwinnen van angst, opbouwen van zelfvertrouwen en leren omgaan met klachten en beperkingen kunnen onderdeel zijn van een constructief revalidatieprogramma.
  2. Verdriet, angst en somberheid zijn normale reacties op ziek zijn. Gun jezelf de tijd om dingen te verwerken. Tips waarmee u zelf aan de slag kunt:
  • Zorg goed voor jezelf.
  • Geef aandacht aan positieve dingen.
  • Verminder de spanning, deel je ervaringen bijvoorbeeld met je naasten of je zorgverlener.
  • Bewegen helpt, elke dag minimaal een half uur.
  • Er is hulp voor iedereen die er zelf niet uitkomt. Alleen is het soms lastig de juiste hulpverlener te vinden. Want wie doet wat? Hoe kom je bij een zorgverlener? En welke zorg wordt vergoed? Op de website ‘Alles over psychosociale zorgverleners’ lees je alles over de psycholoog, geestelijk verzorger, POH-GGZ, seksuoloog, maatschappelijk werker, bedrijfsarts en psychiater. Harteraad heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de website, samen met Patiëntenfederatie Nederland en een aantal andere patiëntenorganisaties.

Mensen met hartfalen vinden op de pagina ‘Emotionele en sociale gevolgen van hartfalen bij volwassenen‘ antwoord op een heleboel vragen. Ook wordt je doorverwezen naar zorgverleners die jou kunnen helpen.

Tips voor naasten

Als naaste heb je zoveel vragen, maar vaak geen duidelijke antwoorden. En daarin ben je niet de enige. Door goed te luisteren naar naasten hebben wij gemerkt dat bepaalde vragen steeds terugkeren. Deze vragen hebben we voor jou gebundeld én beantwoord bij op de pagina Naasten. Deze informatie is er voor alle naasten; partners, kinderen, ouders, broers/zussen of goede vrienden. En ook voor zorgprofessionals, om naasten te betrekken bij de zorg en hen te ondersteunen bij het omgaan met de ziekte van een dierbare.

Meer informatie voor mensen die een naaste hebben met hartfalen

Cijfers

Harteraad maakte een infographic met de belangrijkste cijfers over stress, stemming en emoties. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Download het magazine

Ontvang de Harteraad special over emoties en hart- en vaataandoeningen in je mailbox!

Download het magazine

Vragen over emoties en een hart- en vaataandoening?

Een aandoening aan je hart of vaten kan je leven op zijn kop zetten. Daarom helpt Harteraad jou graag met informatie over relaties en emoties, over omgaan met je werk, over lichamelijke klachten, op de pagina’s Leven met.
Wil je graag met iemand praten? Bel dan de Harteraadlijn: 088 – 1111 661.

Ervaringen

Meer ervaringen

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief