• Home
  • Nieuws
  • Onderzoek naar effect van nitraatrijke groente bij mensen met etalagebenen

Onderzoek naar effect van nitraatrijke groente bij mensen met etalagebenen

Uit onderzoek is gebleken dat nitraat uit onze voeding (uit o.a. rode biet, spinazie, rucola, paksoi en rabarber) kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk.
Dit komt doordat nitraat ervoor zorgt dat bloedvaten verder open gaan staan, waardoor bloedtoevoer wordt verbeterd. Het eten van veel groente zou daarom kunnen zorgen voor een verbetering van de gezondheid van hart- en bloedvaten.

Onderzoek

Het Radboudumc in Nijmegen is daarom samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Maastricht University een onderzoek gestart naar het effect van nitraatrijke groente bij mensen met etalagebenen.
Verwacht wordt dat door het eten van nitraatrijke groente mensen in staat zijn om langer te wandelen, doordat de bloedtoevoer naar de benen wordt verbeterd. De onderzoekers hopen meer inzicht te krijgen in het effect van groente en behandelingsmogelijkheden om de gezondheid en kwaliteit van leven te kunnen verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Cindy van der Avoort (voedingswetenschapper) en vindt plaats op de afdeling fysiologie van het Radboudumc.

Bekijk de flyer over dit onderzoek

Doe ook mee aan het onderzoek

Heb je etalagebenen? En wil je meedoen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met Cindy van der Avoort, e-mail: cindy.vanderavoort@radboudumc.nl,  telefoon: 06-57993951.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief