• Home
  • Nieuws
  • Driekwart van mensen met hart- en vaataandoeningen heeft angst voor coronavirus

Driekwart van mensen met hart- en vaataandoeningen heeft angst voor coronavirus

Veel mensen met hart- en vaataandoeningen maken zich ernstig zorgen over het nieuwe coronavirus. In een peiling die Harteraad tussen 16 en 23 maart 2020 heeft uitgezet, geeft driekwart van de bijna 1800 ondervraagden aan bang te zijn om ernstig ziek te worden. Twee op de drie is bezorgd dat dit een dierbare overkomt.

Mensen met hart- en vaataandoeningen behoren tot de risicogroep, voor wie besmetting met het virus ernstiger gevolgen kan hebben dan voor mensen die helemaal gezond zijn. Het merendeel van de ondervraagden is zich daarvan bewust.

Onduidelijkheid

Mensen zitten met veel vragen en onduidelijkheden, bijvoorbeeld over het risico om aan het virus te overlijden en de druk op de zorg. “Wat als de IC’s overvol raken? Is er dan plek voor mij?”, aldus één van de ondervraagden. Harteraad benadrukt dat er op dit moment nog voldoende plaatsen in ziekenhuizen zijn om ernstig zieke mensen te verzorgen.

Medicijntekorten

Een kwart van de ondervraagden maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen. De uitbraak van het coronavirus heeft vooralsnog niet geleid tot een tekort aan geneesmiddelen. Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd stilligt. In die landen worden veel medicijnen geproduceerd. Harteraad houdt ontwikkelingen rondom de beschikbaarheid van medicijnen nauwlettend in de gaten. Je leest er hier meer over.

Geplande ingrepen

Vijf procent van de ondervraagden is bezorgd over het afzeggen van reeds geplande ingrepen of operaties. Dit sluit aan bij bevindingen van Patiëntenfederatie Nederland. Uit een enquête die zij samen met Nieuwsuur hield blijkt dat mensen over het algemeen begrip hebben voor het afzeggen van afspraken. Maar ze maken zich wel zorgen over de mogelijke nadelige gevolgen ervan voor hun gezondheid.

Landelijke maatregelen worden opgevolgd

Meer dan negentig procent van de ondervraagden geeft aan dat zij de hygiëne maatregelen, zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, en geen handen schudden, naleven. Daarnaast zegt driekwart dat zij het landelijke advies volgen om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Grote behoefte aan specifieke informatie

De honderden vragen die Harteraad binnenkreeg, tonen aan dat mensen grote behoefte hebben aan informatie die relevant is voor hun persoonlijke situatie en aandoening. De meest gestelde vragen gaan over de risico’s van het coronavirus. Wanneer val je nu precies in een risicogroep? Hoe kan het dat sommige mensen ernstig ziek worden en anderen bijna niet? Deze en andere veelgestelde vragen heeft Harteraad voorgelegd aan een team van experts. Hun antwoorden lees je in het Corona-dossier op onze website. We werken hard om de lijst aan te vullen en actueel te houden.

Laat je stem horen via het Harteraad panel

Harteraad verstuurt ongeveer één keer per maand een digitale vragenlijst over onderwerpen die met gezondheid en hart- en vaataandoeningen te maken hebben. Bijvoorbeeld over behandelingen, leefstijl of over je mening over de zorg. Het invullen van de vragen duurt enkele minuten. Wil jij ook je ervaring delen of met ons meedenken? Meld je dan aan als panellid

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief