• Home
  • Nieuws
  • De vier meest gestelde vragen over vaccinatiestop AstraZeneca

De vier meest gestelde vragen over vaccinatiestop AstraZeneca

Medicijnautoriteit CBG adviseert om uit voorzorg tijdelijk te pauzeren met het prikken met het coronavaccin van AstraZeneca in Nederland. Harteraad krijgt veel vragen binnen van mensen met hart- en vaataandoeningen – vooral van mensen met trombose – en legde daarom vier vaak gestelde vragen voor aan het CBG.

Vraag: Donderdag 11 maart was het CBG nog heel stellig. Waarom nu toch de pauzeknop?

Antwoord CBG: Op basis van nieuwe informatie die in dit weekend beschikbaar is gekomen, is er een nieuw advies gekomen van de deskundigen van het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG). Dat heeft het CBG doen beslissen alsnog, uit voorzorg, de minister te adviseren om het vaccineren met AstraZeneca-vaccin te pauzeren.

Vraag: Wat is er dan tussen donderdag en nu gewijzigd?

Antwoord CBG: Het CBG beschikt op dit moment over in totaal zes nieuwe meldingen uit Denemarken en Noorwegen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 65 jaar, nadat ze gevaccineerd zijn met het vaccin van AstraZeneca. Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband aangetoond tussen het vaccin en deze meldingen.

Het advies om te pauzeren is uit voorzorg, totdat er meer duidelijkheid is. Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA onderzoekt op dit moment alle meldingen na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca van trombose en andere aandoeningen die met bloedstolling te maken hebben.  Dit is anders dan de eerdere bekende trombosegevallen na vaccinatie waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.

Vraag: Ik ben al met het vaccin van AstraZeneca gevaccineerd, wat moet ik nu doen? Waar moet ik op letten?

Antwoord CBG: Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid heeft.

Vraag: Zijn de andere vaccins (BionTech/Pfizer, Moderna) wel veilig? Speelt dit issue daar ook?

Antwoord CBG: De meldingen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) waar het CBG over geïnformeerd is, gaan over het vaccin van AstraZeneca.

Alles lezen over corona?

Ga naar ons coronadossier

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief