• Home
  • Nieuws
  • De patiënt aan tafel bij geneesmiddelenonderzoek

De patiënt aan tafel bij geneesmiddelenonderzoek

Patricia Vlasman, vrijwilliger bij Harteraad, heeft haar studie afgerond tot patiëntvertegenwoordiger medicijnontwikkeling. Vanuit het patiëntenperspectief kan zij hiermee stevig invloed uitoefenen op de ontwikkeling en beschikbaarheid van geneesmiddelen.

Op 15 december 2020 studeerde de eerste lichting EUPATI NL-studenten af. Patricia en 15 andere ervaren patiëntenvertegenwoordigers zijn in deze unieke Nederlandse opleiding opgeleid tot stevige gesprekspartners bij geneesmiddelenonderzoek, -ontwikkeling en -innovatie.

De studenten hadden allemaal hun eigen motivatie en drijfveren om deel te nemen, maar één ding hebben zij gemeen: ze hebben zelf, of één van hun naasten heeft, te maken met een chronische aandoening. Daarnaast delen zij de sterke motivatie om vanuit het patiëntenperspectief steviger invloed uit te gaan oefenen op de ontwikkeling en beschikbaarheid van geneesmiddelen.

Achtergrond
De EUPATI NL-opleiding is de eerste opleiding in Nederland die echt werk maakt van het opleiden van patiëntenvertegenwoordigers in het geneesmiddelenveld. De Nederlandse opleiding is afgeleid van de Europese EUPATI Patients’ Academy, maar de opzet en inhoud is vertaald en aangescherpt naar de Nederlandse situatie.

Het is belangrijk dat je met een hart- of vaataandoening kan beschikken over veilige en betaalbare medicijnen. Ook is het belangrijk dat medicijnen beschikbaar zijn en dat je het medicijn krijgt dat bij je past. Lees er meer over in het dossier Medicijnen

Lees hier meer over hoe Harteraad patiënten betrekt bij wetenschappelijk onderzoek.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief