Hartfalen is een chronische aandoening. Het hart kan het bloed niet goed meer rondpompen. Digitale zorg zoals apps of websites kunnen het leven met hartfalen makkelijker maken. Zo zijn er apps die je herinneren je medicijnen op tijd in te nemen. En apps die jou helpen fit te blijven. Wat zijn de beste apps volgens patiënten voor mensen met hartfalen? En welke mogelijkheden biedt digitale zorg nog meer?
Wat is hartfalen?
Bij hartfalen werkt het hart minder goed. Het heeft minder pompkracht. Zo krijgen organen en weefsels in het lichaam minder bloed. En dus ook minder voedingsstoffen en zuurstof. Hierdoor worden mensen met hartfalen bij inspanning sneller moe en kortademig. Ze voelen zich vaker benauwd en houden vaak vocht vast. Medicijnen zijn nodig om de klachten te verminderen en ernstig hartfalen te voorkomen.
Hoe kan digitale zorg helpen bij hartfalen?
Digitale zorg kan mensen helpen hun gezondheid te verbeteren of daarbij te ondersteunen. Digitale zorg is een aanvulling op de zorg die je krijgt van jouw zorgverlener. Maak je gebruik van digitale zorg, dan heb je dus ook nog contact met je zorgverlener.
Veel apps kun je gebruiken zonder tussenkomst van een zorgverlener. We raden wel aan om je zorgverlener te informeren over welke app je gebruikt.
Hoe helpen apps mensen met hartfalen?
Sommige mensen met hartfalen gebruiken apps om hun behandeling vol te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Harteraad. De behandeling van hartfalen bestaat uit medicijnen slikken, een gezonde leefstijl, leefregels (zoals regelmatig wegen) en soms ook het beperken van vocht. Apps kunnen daarbij helpen.
Welke apps raden mensen met hartfalen aan?
Apps kunnen jou inzicht geven in je gezondheid: je kunt bijvoorbeeld zelf informatie bijhouden over je gewicht, bloeddruk, hartslag, vermoeidheid en activiteiten. Zo heb je inzicht in hoe hartfalen zich bij jou ontwikkelt, of je klachten toenemen of juist verminderen. Als je meer weet over je gezondheid, dan kun je ook makkelijker gezonde keuzes maken. Bijvoorbeeld of je een bepaalde activiteit wel of niet gaat doen. En of je nog meer moet letten op de inname van zout.
MedApp
Je kunt in de app wekkers zetten om je medicijnen in te nemen, je medicijnvoorraad checken, herhaalrecepten aanvragen, bijsluiters bekijken en je medicijnpaspoort inzien.
Bekijk de app of schrijf een review
Review MedApp
“Eerst gebruikte ik het alarm van mijn telefoon om mijn medicijnen in te nemen. Maar na heel lang zoeken kwam ik bij deze app uit. Ik gebruik MedApp als herinnering voor medicijnen. Ik moet op vijf vaste momenten op een dag medicijnen innemen. Het is heel handig als ik daar niet zelf over na hoef te denken, dat doet de app.”
(Pierre)
MyTherapy
MyTherapy is een app die herinneringen geeft wanneer je je medicijnen in moet nemen. En of je die medicijnen ook daadwerkelijk hebt ingenomen. Ook kun je gezondheidsgegevens bijhouden in de app.
Bekijk app
Review
“Ik zocht een app die mij kon helpen herinneren wanneer ik welke medicijnen moest innemen. Deze app had de beste beoordelingen. Ik heb mijn medicijnen handmatig erin gezet. Maar ik zag ook dat je je medicijndoosjes kon inscannen. Iedere dag krijg ik twee keer een melding dat ik mijn medicijnen moet innemen. Dat is ideaal, want dan hoef ik het niet zelf te onthouden.”
(Jorien)
SamenGezond
SamenGezond. Is een app die je helpt te leren wat je zelf kunt doen om je fitter te voelen. En je daarbij te motiveren. De app is een initiatief van zorgverzekeraar Menzis.
Bekijk app of schrijf een review
Review
“Ik gebruik vrijwel iedere dag de app bij de activiteiten die ik doe. De app registreert via gps mijn activiteiten en daar krijg ik punten voor. Met de punten kun je iets ‘kopen’ in de webwinkel. Dat motiveert mij om meer te bewegen. Al voordat ik chronisch ziek werd, gebruikte ik de app. Aan de hand van mijn labwaarden, lengte, gewicht en activiteit berekent de app hoe fit ik ben. De app is ook handig om doelen te stellen. Ik wil bijvoorbeeld minder vlees eten. De app werkt als een digitale coach en geeft mij tips hoe ik dat doel kan bereiken.”
(Jorien)
Receptenapp Slim Koken (Voedingscentrum)
De ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten. En geeft hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.
Bekijk app
Review
“Ik moest letten op hoeveel zout ik innam, maar ik was geen fan van koken. Deze app helpt mij gezonde en gevarieerde gerechten te maken. Je kunt op gerechten en ingrediënten zoeken. Ook kun je een weekmenu kiezen. Zo eet je gevarieerd en gezond. Wanneer je een gerecht kiest, komen de ingrediënten automatisch op je boodschappenlijstje. Je kunt hier vervolgens op aangeven wat je al in huis hebt. Ik gebruik de app niet meer dagelijks. Maar ik kom wel altijd bij het Voedingscentrum terug voor informatie. Ik vind het heel handig.”
(Jorien)
Headspace
In de app staan verschillende meditaties, work-outs, rustgevende muziek en meditatieve sessies.
Bekijk app
Review
“Toen ik ziek werd, liep mijn hoofd over. De psycholoog in het revalidatiecentrum raadde mij Headspace aan. De app helpt mij rust te vinden en bewuster te luisteren naar mijn lijf. Ik voel beter wat mijn grenzen zijn. In het begin gebruikte ik vooral de functie waarbij je sessies kan volgen. Nu doe ik een meditatie voordat ik uit bed ga.”
(Jorien)
Staat jouw app er niet tussen?
Gebruik je een app in verband met jouw aandoening hartfalen die hier nog niet bijstaat? Laat het ons weten via: dzg@patientenfederatie.nl
Telebegeleiding voor mensen met hartfalen
Zorgverleners bieden vaak digitale begeleiding en monitoring aan mensen met hartfalen. Dit noem je ook wel telebegeleiding of telemonitoring. De arts begeleidt je op afstand, je hoeft dan minder vaak naar de arts toe te gaan.
Hoe werkt dat? Je hebt thuis meetapparatuur om bijvoorbeeld je gewicht, bloeddruk en hartslag te meten. Via een app of website geef je deze waarden door aan je arts of verpleegkundige. Zo kan je zorgverlener jou volgen en de behandeling aanpassen als dat nodig is.
Je leert er zelf veel van. Je krijgt inzicht in de gevolgen van hartfalen voor jou. Zo weet je beter welke ondersteuning jij nodig hebt.
Je kunt nog niet zelf kiezen voor telebegeleiding. Je ziekenhuis, behandelcentrum, huisarts of thuiszorg biedt dat aan. In de keuzehulp Telebegeleiding bij hartfalen kun je zien welke zorgorganisaties telebegeleiding bieden.
Uit onderzoek van Harteraad (zomer 2019) blijkt dat mensen met hartfalen nog weinig gebruik maken van telebegeleiding. Nog geen 10 procent gebruikt deze vorm van telebegeleiding. 15 procent van de mensen met hartfalen uit het onderzoek geeft aan niet te weten dat telebegeleiding bestaat.
Wat vindt Harteraad van digitale zorg voor mensen met hartfalen?
Apps, beeldbellen en telebegeleiding kunnen een bijdrage leveren aan betere zorg. En inspelen op de toename van het aantal mensen met chronische aandoeningen en de afname van zorgcapaciteit. Belangrijk zijn:
- De juiste keuze kunnen maken: er is heldere informatie nodig over wat een app of telebegeleiding-systeem ‘doet’ en hoe je er praktisch mee werkt.
Adviezen naar ontwikkelaars:
- Betrek patiënten goed bij de ontwikkeling en beoordeling
- Bouw de ondersteuning van eigen regie in
- Bouw persoonsgerichte zorg en maatwerk in
Adviezen naar zorginstellingen en zorgprofessionals:
- Betrek patiënten goed bij de inrichting van het zorgpad bij hartfalen.
- Ontwikkel een zorgpad dat eigen regie ondersteunt, maatwerk levert en waar naast telebegeleiding op belangrijke momenten ruimte is en blijft voor persoonlijk contact.
- Zorg voor ‘samen beslissen’.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Digitale Zorggids van de Patiëntenfederatie Nederland.