• Home
 • Nieuws
 • Constructief overleg patiëntenorganisaties en minister Bruins over onnodig wisselen  medicijnen

Constructief overleg patiëntenorganisaties en minister Bruins over onnodig wisselen  medicijnen

Tijdens een overleg met minister Bruins (Medische Zorg) woensdag 20 juni heeft Harteraad, samen met het Longfonds en het Reumafonds maatregelen besproken die het onnodig wisselen van medicijnen moeten tegengaan. Zij spraken namens 14 patiëntenorganisaties die hier gezamenlijk onderzoek naar deden.

Medicijnwisselingen als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en apothekers zorgen voor onnodige gezondheidsklachten en onrust bij mensen die afhankelijk zijn van hun medicatie.

In het constructieve overleg is onder meer gesproken over de aanbevelingen uit het rapport ‘Wisselen van medicijnen’. De minister vindt de aanbevelingen duidelijk en geeft aan dat het belangrijk is dat patiënten vertrouwen hebben in hun medicatie.

De drie belangrijkste aanbevelingen van de patiëntenorganisaties zijn:

 • Stel een bindende lijst op met medicijnen waarbij niet gewisseld mag worden.
  Dit naar het voorbeeld van Duitsland waar een dergelijke lijst in de wet verankerd is.
 • Spreek bindende voorwaarden af waaronder eenmalig gewisseld kan worden.
  Bijvoorbeeld naleving van de al bestaande afspraken dat patiënten en hun voorschrijver goed worden geïnformeerd en hiervoor toestemming geven. Na wisseling moet de patiënt worden gemonitord.
 • Maak eenduidige bindende afspraken over medische noodzaak.
  ‘Medische noodzaak’ of merknaam op het recept moet door de apotheek en zorgverzekeraar altijd worden gerespecteerd. Hierop moet worden toegezien. Nu krijgen patiënten in de helft van de gevallen in de apotheek niet het merk medicijn mee dat de arts met ‘medische noodzaak’ voorschrijft.

In het gesprek is afgesproken dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het voortouw neemt in het samenstellen van een commissie. Deze commissie gaat dit najaar bovenstaande drie aanbevelingen bespreken en aan de slag met de uitwerking. In die commissie zullen onder meer de vertegenwoordigers van patiënten, apothekers, verzekeraars en voorschrijvers deelnemen. Daarnaast gaat VWS onderzoek doen naar de oorzaken van wisselen. In dat onderzoek wordt ook gekeken naar de financiële belangen die een rol spelen in de keten en mogelijk problemen veroorzaken.

Foto van links naar rechts: Anke Vervoord (Harteraad), Michael Rutgers (Longfonds), Sija de Jong (Reumafonds), minister Bruno Bruins (medische zorg), Iris Koopmans (Reumafonds) en Anne Kors-Walraven (Harteraad)

Anke Vervoord, directeur Harteraad, schreef een aangrijpende blog ‘Besparing, maar tegen welke prijs?’

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief