Naar aanleiding van de aandacht voor cholesterolverlagers in het tv-programma RADAR van 12 oktober 2020 kan het zijn dat je je afvraagt of het wel nut heeft om deze pillen te slikken. Familiaire Hypercholesterolemie (FH) zou volgens Radar een ziekte zonder cardiovasculair risico zijn. De cholesterolverlagende medicijnen die deze patiënten slikken, zouden daarmee overbodig zijn.
Gevaarlijk om te stoppen met behandeling
Harteraad maakt zich grote zorgen over deze berichtgeving. We signaleren dat programma’s die twijfels zaaien rondom voorgeschreven behandelingen tot onzekerheid kunnen leiden. Niet zelden stoppen mensen hierdoor zelfs met hun behandeling – zonder enig overleg met hun arts. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken en is met name in deze tijd gevaarlijk. Mensen met hart- en vaataandoeningen vormen een grote COVID-risicogroep en zien hun behandelaars door de huidige ontwikkelingen minder vaak dan anders. Harteraad staat daarom achter het statement van vijf beroepsverenigingen.
Vragen? Bespreek het met je arts
Harteraad onderschrijft het belang van het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen zoals dat in goed onderbouwde richtlijnen wordt aanbevolen. Harteraad benadrukt dat mensen hierop kunnen vertrouwen en dat je bij twijfels en vragen over medicijnen beslist niet met het slikken van deze medicijnen moet stoppen. Je loopt hierdoor een groter risico dat je (opnieuw) een hart/vaatincident krijgt. Bespreek het samen met je arts: met sommige medicijnen mag je absoluut niet abrupt stoppen.
Moet ik mijn pillen wel of niet blijven slikken?
Het is altijd goed om eens stil te staan bij alle medicijnen, dus ook de cholesterolverlagers, die je van je behandelend arts of artsen voorgeschreven krijgt. Waarom slik je dat medicijn en is het wel nodig om deze nog steeds in te blijven nemen? Dit zijn vragen die je jezelf met enige regelmaat zou moeten stellen. En beter nog, om dit periodiek met je arts te bespreken.
Hier zijn meerdere redenen voor:
- Sommige medicijnen kunnen voor een bepaalde tijd nodig zijn, maar hoeven niet levenslang ingenomen te worden.
- Als je door meerdere artsen behandeld wordt, of van arts wisselt, kan er verwarring ontstaan over welke medicijnen je nu wel of niet zou moeten innemen, gewoon omdat het overzicht kwijt is.
- Soms veranderen in de loop van de tijd de richtlijnen, waardoor het nodig is dat de arts de behandeling moet aanpassen.
- Soms kun je klachten hebben die met je medicijninname te maken hebben. Dan is het goed om met je arts te bekijken of je medicatie aangepast kan worden, zodat je minder last hebt van bijwerkingen.
- Soms lees je in de krant of op internet, of hoor je via de radio of tv, dat het medicijn dat je slikt niet goed zou zijn.
- Kortom, genoeg redenen om dan nog eens kritisch te kijken of je behandeling met de medicijnen nog steeds de juiste is. We raden je wel aan om dit altijd samen met je (huis)arts te doen, zodat jullie samen kunnen beslissen of, gezien je persoonlijke omstandigheden, je medicatie aangepast kan worden. Doe dit nooit op eigen houtje. Sommige medicijnen kunnen namelijk niet acuut gestopt worden, zonder gevolgen.