• Home
  • Nieuws
  • Biedt coronavaccin van AstraZeneca voldoende bescherming?

Biedt coronavaccin van AstraZeneca voldoende bescherming?

Mensen met hart- en vaataandoeningen, die tussen de 18 en 60 jaar zijn, krijgen (zoals nu bekend) het coronavaccin van AstraZeneca. Sommige mensen maken zich zorgen over het feit dat de werking van dit vaccin rond de 60% ligt, terwijl die van Pfizer/BioNTech en Moderna bijvoorbeeld op 95% ligt. Zij vragen zich af of het vaccin met een lagere werking wel voldoende bescherming biedt voor hen gezien hun hart- of vaataandoening.

Studies niet 1 op 1 vergelijkbaar

Het is begrijpelijk dat mensen zich afvragen of het vaccin van AstraZeneca wel voldoende bescherming biedt, gezien de lagere werkzaamheid die gerapporteerd is in vergelijking met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat de uitkomsten van de studies voor de verschillende vaccins niet zomaar één-op-één met elkaar te vergelijken zijn, omdat ze allen op een net iets andere manier uitgevoerd zijn. Het COVID-19 vaccin van AstraZeneca is wereldwijd getest op ruim 10.000 mensen van 18 jaar en ouder. Uit deze onderzoeken blijkt dat het vaccin bescherming biedt tegen het coronavirus. Ook voor mensen die risico lopen op ernstig ziek worden door corona is aangetoond dat het vaccin werkt én veilig is, waaronder mensen met hart- en vaataandoeningen. De werkzaamheid in deze groep was vergelijkbaar met de werkzaamheid van het vaccin die werd waargenomen bij de hele groep mensen (populatie).

Voordelen groter dan risico’s

Ondanks dat dit vaccin minder effectief lijkt in vergelijking met de twee goedgekeurde mRNA-vaccins, zijn de voordelen van dit vaccin veel groter dan de risico’s. We hebben alle vaccins hard nodig om corona te bestrijden. Aan de wereldwijde behoefte aan coronavaccins kan geen individuele vaccinfabrikant tegenop.

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

Alles lezen over corona?

Ga naar ons coronadossier

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief