‘Herstelde coronapatiënten hebben vaak littekens op hun hart’, zo meldde de Volkskrant op 27 juli 2020 naar aanleiding van Duits onderzoek. De onderzoekers ontdekten bij één derde van de herstelde coronapatiënten tekenen van een ontsteking in het hart. Het ging om 32 patiënten waarbij littekenweefsel was ontstaan als gevolg van de ontsteking. Dit littekenweefsel was te zien op MRI beelden. Littekenweefsel in de hartspier kan op termijn ernstige gevolgen hebben en bijvoorbeeld hartritmestoornissen veroorzaken.
De resultaten van het onderzoek in een ander daglicht
Het aantal patiënten in het Duitse onderzoek was echter klein. Vervolgonderzoek met meer patiënten is nodig om te kijken of de bevindingen kloppen, zo zeggen de Duitse onderzoekers zelf. Er zijn de afgelopen maanden veel medische gegevens van coronapatiënten verzameld. Dit is door verschillende landen gedaan. De gegevens komen samen in de CAPACITY registratie. Hierin staan de gegevens van 6000 coronapatiënten over de periode van opname tot ontslag uit het ziekenhuis. Uit deze CAPACITY registratie, waar ook Harteraad bij betrokken is, blijkt dat maar heel weinig mensen (0,2%) een ontsteking van de hartspier krijgen, zo meldt de Hartstichting op 29 juli 2020. “Het is dus de vraag of de Duitse bevindingen relevant zijn, omdat wij nauwelijks patiënten met klachten van een ontstoken hartspier hebben gezien”, aldus Folkert Asselbergs, projectleider van CAPACITY. Mensen hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken.
Onderzoek naar blijvende hartschade blijft nodig
Een infectie maakt het hele lichaam ziek. Het is dus niet vreemd dat er na een virusinfectie ontstekingen in het lichaam ontstaan. Daarbij doet het hart ook mee. De belangrijkste vraag is of het hart hier op de lange termijn schade aan overhoudt. Dat zal nieuw onderzoek moeten uitwijzen.
Meer weten over corona en hart- en vaataandoeningen?
In ons Dossier corona hebben we al onze berichtgeving over het coronavirus bij elkaar geplaatst.