• Home
  • Nieuws
  • Berichtgeving bloedverdunner Xarelto geen aanleiding tot extra zorgen

Berichtgeving bloedverdunner Xarelto geen aanleiding tot extra zorgen

Afgelopen week verschenen er in verschillende media berichtgeving over het antistollingsmiddel Xarelto. Xarelto wordt ook in Nederland voorgeschreven aan mensen met onder andere boezemfibrilleren.

Berichtgeving

De bloedverdunner zou volgens Amerikaanse patiënten en advocaten té goed werken, met hevige bloedingen tot gevolg. Amerikaanse gebruikers van het medicijn verenigden zich in massa schadeclaims en eisten een schadevergoeding van de farmaceuten. Deze zouden gebruikers onvoldoende op de risico’s van het medicijn hebben gewezen.

Extra zorgen niet nodig

Harteraad heeft enkele vragen gekregen naar aanleiding van de berichtgeving. Enkele gebruikers van deze medicijnen maken zich zorgen over de veiligheid van dit antistollingsmedicijn (ook wel bloedverdunner genoemd). Het is niet nodig om je extra zorgen te maken over de veiligheid van de nieuwe antistollingsmiddelen waaronder Xarelto (Rivaroxaban) valt. Alle antistollingsmiddelen, ouden én nieuwe, geven een hoger risico op bloedingen. Daar ben je, door je arts en apotheker ook voor gewaarschuwd. De nieuwe antistollingsmiddelen zijn getest op zowel effectiviteit als veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat deze nieuwe middelen even goed werken als de oudere (VKA’s zoals acenocoumarol). Ook ten aanzien van de veiligheid op het gebied van bijwerkingen, zoals bloedingen, is in de meeste gevallen verbetering (minder hersenbloedingen) ten opzichte van de oude antistollingsmiddelen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief