Belangrijkste informatie uit consultkaarten in beeld gebracht

De afgelopen jaren zijn voor diverse ziekten consultkaarten gemaakt. Een consultkaart is een beknopte keuzehulp voor patiënten en artsen om samen te gebruiken. Deze keuzehulpen tonen per ziekte de behandelingen die mogelijk zijn en de belangrijkste vragen die patiënten daarover hebben. Zo helpen de kaarten bij het samen beslissen over de behandeling.

Verbeteren consultkaarten

Deze consultkaarten zijn niet voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk. Ze bevatten veel en ingewikkelde geschreven informatie, terwijl één op de drie mensen moeite heeft met het vinden, begrijpen of toepassen van informatie over gezondheid. Reden om de consultkaarten door te ontwikkelen en meer beeld te gaan gebruiken. In 2020 gaan we aan de slag met het meer toegankelijk maken van de volgende zes consultkaarten. Daarbij beschrijven we ook hoe zorgverleners deze het beste kunnen inzetten:

  • Artrose heup
  • Artrose knie
  • Stoppen met roken
  • Blijvende schade aan nieren: nierfunctievervangende behandeling of conservatieve behandeling?
  • Blijvende schade aan nieren: mogelijkheden voor nierfunctievervangende behandeling
  • Aortaklepstenose

Met de ontwikkeling van de consultkaarten maken we een helder stappenplan, zodat ook andere organisaties weten hoe zij hun consultkaarten begrijpelijk en toegankelijk kunnen maken. De eerste informatie van de consultkaarten in beeld wordt halverwege 2020 verwacht.

Samenwerking tussen patiënten en artsen

Het initiatief komt van vier patiëntenorganisaties: Harteraad, de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), Longfonds en Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN). Zij werken in dit project samen met de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN), de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). De Oogvereniging geeft advies, zodat de nieuwe informatie ook geschikt is voor mensen met visuele problemen. De subsidie komt van het KIDZ programma.

Heb je vragen over het leven met een hart- en vaataandoening? Maak je je zorgen? Of wil je je ervaring delen met iemand die je begrijpt? Bel dan met de Harteraadlijn.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief