Belangrijk voor pacemaker dragers: nieuwe regelgeving autorijden

Als je een pacemaker hebt en wil autorijden, onderzoekt het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) of je veilig kan rijden. Voorheen kreeg je een rijbewijs voor maximaal tien jaar. Op 17 april 2021 wijzigde deze regelgeving. Een periodieke beoordeling  is nu niet meer verplicht voor de dragers van een pacemaker bij rijbewijscategorie 1 (auto, motor en tractor).

Als er geen andere reden is voor een beperking op het rijbewijs, dan word je voor onbepaalde tijd geschikt verklaard. Dat betekent dat je je niet om de paar jaar hoeft te laten keuren. Let op: om de beoordeling ‘onbeperkt geschikt’ te krijgen, moet je bij het verlengen van je rijbewijs nog één keer een Gezondheidsverklaring invullen en een keurend arts bezoeken. Na de beoordeling volgt een besluit met onbeperkte geschiktheid. Daarna vul je alleen bij een gewijzigde gezondheid of na je 75ste verjaardag een Gezondheidsverklaring in.

Je bent niet verplicht om bij het CBR te melden dat je een pacemaker hebt als je de auto alleen privé gebruikt. Om voor 100% juridisch gedekt te zijn, adviseert het CBR echter om dit toch te doen en een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Bestuurders vrachtwagen of bus

Voor beroepschauffeurs in een vrachtwagen of bus (rijbewijs categorie 2) blijft de maximale geschiktheid van vijf jaar gelden. Zij moeten iedere vijf jaar opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen. Ook moeten zij een verklaring van een arts indienen.

Aanvragen Gezondheidsverklaring

Je kan de Gezondheidsverklaring aanvragen op het gemeentehuis, maar sneller is het om deze in te vullen via de site van het CBR. De kosten zijn in beide gevallen €34,80. De wachttijd kan oplopen tot enkele maanden, dus begin op tijd met aanvragen.

Hier kan je alvast de vragen lezen die worden gesteld bij het invullen van een Gezondheidsverklaring.

Meer weten over pacemakers?

Lees hier de 10 meest gestelde vragen

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief