• Home
  • Nieuws
  • Bespreek twijfels over coronavaccin met je arts

Bespreek twijfels over coronavaccin met je arts

Uit onderzoek van Harteraad blijkt dat een deel van de mensen twijfelt over het vaccineren tegen het coronavirus. Er is nog onvoldoende duidelijkheid over de risico’s en bijwerkingen van coronavaccins op hart- en vaataandoeningen. Ook hebben mensen vragen over de wisselwerking tussen het vaccin en hun medicatie, zoals bloedverdunners. Terwijl juist nu behoefte is aan duidelijke en betrouwbare informatie met betrekking tot het vaccineren.

Het merendeel van de deelnemers die meededen aan het onderzoek (80%) wil zich laten vaccineren tegen het coronavirus. De redenen om een vaccin te nemen zijn: 

  • geen risico lopen met hart- of aandoening (68%);
  • het verminderen van het risico om ziek te worden door het coronavirus (66%);
  • bijdragen aan het tegengaan van de coronapandemie (66%). 

Vragen over risico’s

16 procent van de deelnemers die meededen aan het onderzoek heeft twijfels over het laten vaccineren tegen het coronavirus. Er zijn vragen over de risico’s van vaccineren bij bepaalde hart- en vaataandoeningen. Daarnaast zijn er vragen over de wisselwerking van de nieuwe vaccins met bepaalde medicatie. Van de ondervraagden geeft 4 procent aan zich helemaal niet te willen laten vaccineren, omdat zij de meerwaarde niet zien of principieel tegen vaccineren zijn. Een groot gedeelte van de deelnemers (68%) wil graag geïnformeerd worden door de huisarts of specialist over het halen van de vaccinatie.

Een ruime meerderheid (80%) van de mensen met hart- en vaataandoeningen wil zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Harteraad ziet dat er behoefte is aan ondersteuning bij het maken van een goed geïnformeerde keuze. Harteraad roept zorgverleners en mensen met hart- en vaataandoeningen op met elkaar in gesprek te blijven over vragen en twijfels omtrent vaccineren.

Antwoorden op jouw vragen over het coronavaccin

Harteraad en onze partner de Hartstichting beantwoorden veel van jouw vragen over het coronavaccin en hart- en vaataandoeningen. Bekijk hier de video en overige informatie.

Heb je vragen over corona, bijvoorbeeld over het niet doorgaan van zorgafspraken of over jouw aandoening? Kijk dan in ons corona dossier.

Op de website van het RIVM vind je ook informatie over het coronavaccin.

Alles lezen over corona?

Ga naar ons corona-dossier

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief