Behandeling hartfalen in basispakket

Heb je hartfalen en word je regelmatig opgenomen in het ziekenhuis met vocht in de benen, longen of buik? Kijk dan of onderstaand project een oplossing voor jou kan zijn. Het gaat om thuismeten bij hartfalen met een sensor in de longslagader. Deze behandeling zit tijdelijk in het basispakket. Dit bericht deelt Harteraad mede namens het CardioMEMSonderzoek. Vanuit Harteraad zit beleidsadviseur Anne-Margreeth Strijbis in de klankbordgroep.

Wat houdt het in?

Per 1 april 2019 is een project gestart genaamd MONITOR HF met subsidie van het Ministerie van VWS en het Zorginstituut. De minister van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven om een innovatieve in de hartfalen zorg, CardioMEMS, tijdelijk volledig via het basispakket zorg te vergoeden in 20 tot 25 deelnemende ziekenhuizen in Nederland.

In welke ziekenhuizen draait het onderzoek?

Het ziekenhuis draait op dit moment in 25 ziekenhuizen.

Wanneer kom je in aanmerking?

Ook als je behandeld wordt in een ziekenhuis dat niet deelneemt, kun je wel meedoen met dit onderzoek. Omdat iedereen in principe toegang heeft tot deze basiszorg, kun je ook verwezen worden naar een deelnemend ziekenhuis na overleg of je inderdaad voor het project in aanmerking komt.

Samenvatting vereisten voor deelname

  • Diagnose hartfalen
  • Tenminste één ziekenhuis opname voor hartfalen de afgelopen 12 maanden
  • Alle vormen van hartfalen
  • Bij verminderde pompfunctie moet je wel de medicijnen krijgen die je hoort te hebben volgens de richtlijnen en een ICD
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn, de Nederlandse taal machtig, en in staat zijn de dagelijkse metingen met het kussen te doen

Wat is belangrijk te weten?

Omdat we op dit moment niet weten of de behandeling net zo goed werkt in Nederland als in Amerika onderzoeken we dit. Dit betekent dat we de helft van de deelnemers een sensor CardioMEMS kunnen geven en de andere helft standaard zorg welke in Nederland van hoogstaand niveau is. Dit betekent dat je moet loten en dan ook accepteren dat je de sensor niet loot. Hoe dan ook word je volgens de laatste en nieuwste inzichten optimaal behandeld voor hartfalen. Ook word je stelselmatig onderzocht en gevolgd op de hartfalen polikliniek in het kader van de studie.

Het onderzoek verloopt goed en heeft inmiddels ongeveer 270 deelnemers, er zijn nog 70 deelnemers te gaan. Dit loopt iets achter door de corona perikelen. De onderzoekers hopen eind 2021 de studie te sluiten voor deelname, je kan dus nog meedoen!

Bij wie kun je terecht?

Bij je eigen behandelend cardioloog of je hartfalenverpleegkundige. Als jouw ziekenhuis niet meedoet aan het onderzoek, kan je wel verwezen worden naar een deelnemend ziekenhuis in de buurt, zodat de toegang tot deze zorg gewaarborgd wordt. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je hartfalen verpleegkundige of behandelend arts.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief