• Home
  • Nieuws
  • Succesvolle lobby van Harteraad voorkomt het duurder worden van geneesmiddelen op korte termijn
medicijnen-harteraad

Succesvolle lobby van Harteraad voorkomt het duurder worden van geneesmiddelen op korte termijn

Goed nieuws voor mensen die dagelijks medicijnen gebruiken. De nieuwe aanpassing in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) wordt uitgesteld naar 2024. Minister Kuipers wilde in eerste instantie een wijziging doorvoeren vanaf 1 januari 2023. Hierbij moeten meer mensen de eigen bijdrage van 250 euro betalen voor bepaalde medicijnen. Harteraad vindt het onacceptabel dat de patiënt de dupe wordt van deze bezuiniging en heeft dit kenbaar gemaakt bij het ministerie. Harteraad is blij dat er gehoor wordt gegeven aan haar zorgen en dat deze aanpassing uitgesteld wordt naar 2024.

Het eerdere voorstel

Minister Kuipers wilde vanaf 1 januari 2023 de vergoeding van medicijnen aanpassen. Dit betekent dat naar verwachting honderdduizenden mensen moeten gaan bijbetalen voor hun medicijnen of moeten wisselen naar een goedkoper middel. Harteraad vindt het onaanvaardbaar dat patiënten, die voor hun gezondheid dagelijks medicijnen moeten gebruiken, benadeeld worden. Harteraad heeft daarom haar grote zorgen kenbaar gemaakt via de openbare consultatie Wijziging regeling zorgverzekering voor de modernisering van het GVS en bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  en de Patiëntenfederatie Nederland. Ook andere organisaties hebben dit gedaan. Harteraad wil dat er gekeken wordt vanuit het perspectief van de patiënt.

Aanpassing in het GVS wordt uitgesteld naar 2024

Harteraad is blij dat er gehoor wordt gegeven aan de zorgen die Harteraad, en andere instanties, geven over deze aanpassing in het GVS. Minister Kuipers heeft besloten dat de aanpassing met één jaar wordt uitgesteld, namelijk naar 1 januari 2024. Beweegreden voor de minister is een vergroot risico op beschikbaarheidsproblemen bij bepaalde medicijnen, maar ook de economische situatie in Nederland is een belangrijke reden om deze aanpassing nu niet door te voeren. Naast de stijgende kosten voor levensonderhoud, moeten deze patiënten ook meer gaan betalen voor hun medicijnen, en dat zou niet realistisch zijn volgens minister Kuipers. Tot slot geeft Minister Kuipers ook het advies aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATS) om goed te adviseren of deze aanpassing haalbaar is in 2024.

Deel jouw ervaring en help anderen met een hart- of vaataandoening

Samen kunnen we de zorg in Nederland nóg beter maken. En dat kunnen we niet alleen. Jij kan daarbij helpen door jouw ervaring te delen. Bijvoorbeeld over het contact met je arts, jouw ervaring met medicijnen of je mening over de zorg. Harteraad deelt dit vervolgens met zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en de politiek. Zo help je mee de kwaliteit van leven voor mensen met hart en vaataandoening te verbeteren.

Ook deze succesvolle lobby konden wij niet doen zonder hulp van het Harteraad panel. Via een eerdere vragenlijst blijkt namelijk dat de impact van het wisselen van medicatie zonder medische reden enorm is: zo voelt 34% zich zieker/ ongezonder en 37% heeft het gevoel de ziekte minder onder controle te hebben. Bij 14% had het nieuwe geneesmiddel een andere sterkte. Deze ervaringen hebben wij nu kunnen bundelen, zodat wij bij het ministerie duidelijk konden benoemen wat deze aanpassing in het GVS betekent voor de patiënt. Met jouw ervaring maken we de zorg samen beter. Schrijf je in voor het Harteraad panel en werk mee aan betere zorg. Voor jou en voor alle andere mensen met een hart- en vaataandoening.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief