Ziekte van Buerger

Bij de ziekte van Buerger is sprake van een chronische ontsteking van de bloedvaten. De ontsteking van de slagaders in met name de benen en armen zorgt voor een verminderde bloedtoevoer. Hierdoor stroomt onvoldoende zuurstof naar de uiteinden van de ledematen, dus naar de handen (vooral vingers) en de voeten. De ziekte van Buerger is een zeldzame aandoening en komt vooral voor bij rokers. De ziekte leidt tot etalagebenen.

Wil je medische informatie over de ziekte van Buerger en etalagebenen? Kijk dan eens op onderstaande pagina of neem contact op met de Infolijn Hart en Vaten.

Informatiefolder van Harteraad

Praktisch
Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. Bij een ziekenhuis met ons Vaatkeurmerk – Harteraad weet je dat je goed zit.

Heb je last van etalagebenen als gevolg van de ziekte van Buerger en de ontsteking is tot rust gekomen, dan is looptherapie zinvol. Meer informatie staat in onze brochure Etalagebenen?Lopen!

Een gespecialiseerde fysiotherapeut voor begeleiding bij de looptherapie en aanpassing van je leefstijl vind je via ClaudicatioNet. De looptherapie heeft het meest succes onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Samen stel je een persoonlijk loopschema vast voor minimaal drie maanden. Tussendoor bespreek je jouw ervaringen. Indien nodig wordt het schema bijgesteld. Je krijgt aanwijzingen om je looptechniek te verbeteren en je spieren beter te gebruiken.

Stoppen met roken is dé remedie bij de ziekte van Buerger: de ontsteking in de slagaderen stopt dan meestal. Wil je hulp bij het stoppen met roken? Overleg met je huisarts of specialist over de mogelijkheden (medicijnen of cursus). Sommige ziekenhuizen hebben ook stoppen-met-roken-poli’s. Kijk ook op luchtsignaal.nl.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt  ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Jaarlijks organiseert Harteraad de Landelijke Vaatdag. In 2018 zal deze in het najaar plaatsvinden. Ook worden er regelmatig Hart&Vaatcafé’s georganiseerd, kijk op onze agenda

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief