Pijn op de borst (angina pectoris)

Angina pectoris is de medische term voor pijn op de borst of hartkramp. De pijn op de borst wordt veroorzaakt doordat de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Vaak merkt iemand dit eerst alleen op momenten waarop het hart harder moet werken. Bijvoorbeeld tijdens inspanning. De pijn op de borst bij angina pectoris komt meestal door vernauwing van de kransslagaders. Dit zijn de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien. Vernauwingen worden meestal veroorzaakt door slagaderverkalking. Hierdoor wordt de doorgang voor het bloed steeds moeilijker. De hartspier krijgt dan te weinig zuurstof waardoor je pijn of een druk op de borst kan krijgen. Vernauwingen in de kransslagaders merkt iemand niet direct. Klachten ontstaan vaak pas wanneer een van de kransslagaders meer dan 70% vernauwd is.

Bij ouderen, vrouwen en mensen met diabetes (suikerziekte) kunnen de symptomen minder duidelijk zijn. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker het gevoel dat ze te weinig lucht krijgen. Ook ervaren ze vaker benauwdheid, snelle ademhaling, abnormale vermoeidheid, duizeligheid, onrustig gevoel of angst.

Ook andere aandoeningen van het hart kunnen pijn op de borst geven. Bijvoorbeeld een ontsteking van het hartzakje, een hartklepaandoening of hartritmestoornissen. Maar ook problemen met de longen of slokdarm of spierpijn kunnen pijn op de borst veroorzaken. Vaak zijn de klachten dan anders. Een arts kan de verschillende oorzaken van pijn op de borst herkennen.

Wil je medische informatie over angina pectoris? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s of neem contact op met de Infolijn Hart en Vaten.

Hartstichting
Thuisarts
Hartwijzer

Brochure over vrouwen en Hart- en Vaatziekten Hartstichting

Praktisch
Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.

Wapenfeiten en speerpunten
Harteraad heeft meegewerkt aan het Verbetersignalement Pijn op de borst. In dit document, dat onder leiding van het Zorginstituut Nederland is gemaakt, staat beschreven op welke onderdelen de zorg voor mensen met pijn op de borst verbeterd moet worden én wat de organisaties van zorgverleners met elkaar afspreken om deze verbeteringen te bereiken.

Harteraad vindt het heel belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn over hoe mensen met pijn op de borst gediagnosticeerd en behandeld worden en wie wat doet. Dat moet duidelijk zijn voor de betrokken zorgverleners, maar zeker ook voor de mensen met kransslagadervernauwing. Harteraad werkt daarom mee aan de Landelijke Transmurale Afspraken Pijn op de borst.