Halsslagadervernauwing (carotisstenose)

Vernauwing van de halsslagader ontstaat door slagaderverkalking. Zo’n vernauwing kan leiden tot een TIA of een herseninfarct.

Praktisch

Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. De huisarts verwijst je door naar het ziekenhuis waar een vaatchirurg onderzoek en behandeling start. Kiezen voor een ziekenhuis dat goede vaatzorg biedt? Met deze keuzehulp vind je een ziekenhuis dat bij je past.

Kijk hier om te zien hoe goede zorg voor halsslagadervernauwing er volgens patiënten uit moet zien.

Zelf aan de slag om risicofactoren voor hart- en vaatziekten aan te pakken? Lees in onze brochure Aanpak van risicofactoren hoe je dit kunt doen en wie je kunnen helpen. Het werkboek ‘Individueel Zorgplan Vitale Vaten’ kan je helpen om aan de slag te gaan met het aanpassen van je leefstijl. Je kunt met behulp van het werkboek samen met je zorgverlener bepalen wat je gaat doen om je risicofactoren te verkleinen. De vorderingen noteer je in het werkboek. Je kunt het Zorgplan Vitale Vaten downloaden. Bekijk hier een voorbeeld van een ingevuld boekje.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen

Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad

Meer lezen over ervaringen van iemand anders met een halsslagadervernauwing? Bekijk dan het ervaringsverhaal van Tom Timans

Wil je meer informatie over vernauwing van de halsslagader? Kijk dan op onderstaande pagina’s:

Hartstichting
Thuisarts
Keuzetabel halsslagadervernauwing: In de keuzetabelkaart staat op 1 bladzijde alle voor- en nadelen van de verschillende behandelingen bij elkaar. Je kunt dit gebruiken als je het gesprek met de arts voert over welke behandeling je krijgt.
Keuzekaartje halsslagadervernauwing: Het keuzekaartje geeft een gemakkelijk overzicht met plaatjes van de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Te gebruiken bij het gesprek met de arts over welke behandeling je krijgt.
Keuzehulp halsslagadervernauwing: deze keuzehulp kan je helpen bij het maken van een keuze – samen met de arts – welke behandeling je zou willen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief