Ventrikelseptumdefect (VSD)

Een ventrikelseptumdefect (VSD) is een gaatje in het tussenschot (septum) van de kamers (ventrikels) van het hart. Dit is een aangeboren hartafwijking. Het gaatje kan soms spontaan sluiten, maar het kan ook grote hartproblemen geven waarvoor behandeling nodig is. Soms wordt een VSD pas op (jong) volwassen leeftijd ontdekt.

Wil je medische informatie over het Ventrikelseptumdefect (VSD)? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s:

Hartstichting.nl
Mijnkinderarts.nl
Cyberpoli voor kinderen
Concor
Hartwijzer

Praktisch
Je hebt net te horen gekregen dat je kindje een hartafwijking heeft. Wat zijn de gevolgen, wat staat jullie te wachten? Ouders van een kind met een hartafwijking, de hartenwijzers van Harteraad, geven je betrouwbare informatie. Deze buddies geven praktische tips en de ondersteuning die jij nodig hebt.

Patiëntenvereniging PAH
TikkieRing, stoere bedels, via het kinderhartcentrum, als steun voor kinderen.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door 4 vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ben je behandeld voor je hart? Dan hoort hartrevalidatie daarbij. Hartrevalidatie helpt je weer vertrouwen in je lichaam te krijgen en sneller je leven weer op te pakken.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Bijvoorbeeld via TEAMHartvrienden app, voor jongeren (12-18 jaar) met een hartaandoening. Je kunt je ook aansluiten bij Harteraad. Zodat we samen sterker staan.

Heb je Tikkies? Je kunt ook ervaringen delen op Tikkiering.nl.

Lees het verhaal van Zinzy.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief