Vasculitis

Vasculitis is een verzamelnaam voor diverse aandoeningen aan de bloedvaten. Het betekent letterlijk: ontsteking van de bloedvaten. Hoe een vasculitis tot uiting komt, hangt af van welke bloedvaten zijn aangedaan. Vasculitis is een auto-immuunziekte en het is meestal niet bekend waardoor de ziekte wordt veroorzaakt. Voorbeelden van vasculitis-aandoeningen zijn:

Meer medische informatie over vasculitis? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s:

De Vasculitis Stichting
Brochure van de Vasculitis Stichting (patiëntenversie van de richtlijn Diagnose Vasculitis)
Kies Beter
Kenniskaart Vasculitis (laat zien welke kennis waar te vinden is en wat patiënten of de patiëntenorganisatie belangrijk vinden voor de zorg)

Richtlijn ‘Kleine vaten vasculitis’ (2010)
In de richtlijn staan aanbevelingen voor zorgverleners over hoe zij goede zorg kunnen verlenen. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aangevuld met kennis en ervaringen van zorgverleners en patiënten. De richtlijn helpt zorgverleners om samen met de patiënt beslissingen te nemen over de behandeling.

Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. De huisarts verwijst je door naar een ziekenhuis waar een arts onderzoek en behandeling start. Kiezen voor een ziekenhuis dat goede vaatzorg biedt? Bij een ziekenhuis met ons Vaatkeurmerk – Harteraad weet je dat je goed zit.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door 4 vragen te beantwoorden. Je kunt  ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Jaarlijks organiseert Harteraad de Landelijke Vaatdag. In 2018 zal deze in het najaar plaatsvinden. Ook worden er regelmatig Hart&Vaatcafé’s georganiseerd, kijk op onze agenda

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief