Transpositie van de grote vaten

Bij een transpositie van de grote vaten zijn de grote slagaders verkeerd aangesloten op de linker- en rechterkamer. De slagaders uit het hart zijn omgewisseld: de longslagader komt uit in de linkerkamer, de aorta is aangesloten op de rechterkamer. Daardoor zijn er twee gescheiden bloedcirculaties. Hierdoor ontstaat een ernstig zuurstoftekort in het lichaam. Dit is snel te zien doordat het kind na de geboorte blauw ziet. Een operatie is nodig om de bloedsomloop te herstellen.

Wil je medische informatie over transpositie van de grote vaten? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s.

Hartstichting.nl
Concor.net
Hartwijzer

Praktisch

Je hebt net te horen gekregen dat je kindje een hartafwijking heeft. Wat zijn de gevolgen, wat staat jullie te wachten? Ouders van een kind met een hartafwijking, de hartenwijzers van Harteraad, geven je betrouwbare informatie. Deze buddies geven praktische tips en de ondersteuning die jij nodig hebt.

Voorleesboek Kris Krokodil, voor kinderen van 4 – 6 jaar.
Brochure: Leven met een aangeboren hartafwijking
Om je vraag te stellen aan een specialist is er de Cyberpoli.nl
TikkieRing, stoere bedels, via het kinderhartcentrum, als steun voor kinderen
Patiëntenvereniging PAH

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door 4 vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen

Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Je kunt je ook aansluiten bij Harteraad. Door jouw steun kunnen we meer realiseren voor mensen met een hart- en vaataandoening.

Op hartvrienden vind je informatie over leven met een aangeboren hartaandoening.

Lees het verhaal van Zinzy
Lees het verhaal van Linda en Turan

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief