Behandeling van een TIA

Ongeveer 1 op de 10 mensen met een TIA krijgt binnen 3 maanden een herseninfarct: het is dus een soort voorbode. Een herseninfarct is gevaarlijker dan een TIA en veel mensen houden er blijvende schade aan over. De behandeling van een TIA is er daarom vooral op gericht om een nieuwe TIA of een herseninfarct te voorkomen. Over het algemeen gebeurt dit door een combinatie van medicijnen en een gezondere leefstijl. Heel soms is er een operatie nodig.

De behandeling:

  • Medicijnen (leer hier meer over in het webinar ‘Leven met medicijnen voor hart en bloedvaten’)
  • Advies over een gezondere leefstijl. Die bestaat onder andere uit stoppen met roken, gezond eten, weinig zout eten, elke dag bewegen en afvallen als je te zwaar bent. (Bekijk ook het webinar ‘Gezonde voeding’)
  • Een operatie. Als je halsslagaders ernstig vernauwd zijn, kan dit nodig zijn.
  • Doorverwijzing naar een cardioloog. Dit gebeurt als problemen met je hart je TIA hebben veroorzaakt. De behandeling is dan met name gericht op je hart.

Een TIA levert over het algemeen geen blijvende schade op. Toch laten steeds meer onderzoeken over de nasleep van een TIA zien dat veel mensen last hebben van restsymptomen. Ze kunnen zich moeilijker concentreren, begrijpen dingen minder snel, zijn bang of vermoeid, of voelen zich depressief. Helaas is hier nog geen goede behandeling voor. Steun van het eigen netwerk of van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt is dan erg belangrijk. Ook een psycholoog kan helpen.
Bekijk ook het webinar ‘Emotionele gevolgen en impact van leven met een chronische aandoening’.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief