Heb je een TIA (voluit: Transient Ischemic Attack) gehad? Of heeft iemand die je kent een TIA gehad? Dan zijn jullie vast erg geschrokken. In dit artikel leggen we alles uit wat jullie moeten weten.
Wat is een TIA precies? Een TIA kan ontstaan als een bloedvat in de hersenen wordt afgesloten door een bloedpropje. De hersenen krijgen hierdoor te weinig zuurstof, waardoor bepaalde delen van je lichaam niet meer goed werken. Je mond hangt opeens scheef, je praat warrig of je kunt je arm niet meer bewegen. Bij een TIA lost het propje vanzelf weer op, omdat het klein of niet zo compact (hard) is. De klachten verdwijnen daardoor over het algemeen vanzelf weer. Meestal gebeurt dit binnen een half uur.
Wat is een herseninfarct dan? Is dat hetzelfde als een TIA? Nee. De klachten van een TIA en een herseninfarct zijn hetzelfde, maar bij een herseninfarct lost het bloedpropje niet vanzelf weer op, omdat het groter of compacter (harder) is. Hierdoor kan blijvende schade ontstaan. Bij een hersenbloeding zit er geen prop in de hersenen, maar scheurt een bloedvat in de hersenen. Een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding worden vaak door elkaar gehaald. Dat is niet gek, want de oorzaken en klachten lijken sterk op elkaar. Ze hebben ook dezelfde verzamelnaam: een beroerte.
![](https://harteraad.nl/wp-content/uploads/2017/12/erasmus-jorie-150x150.jpg)
Deze artikelen over een TIA zijn nagelezen door Dr. J. Versmissen, Internist-klinisch farmacoloog/-vasculair geneeskundige bij het Erasmus MC.