TIA (Transient Ischemic Attack)

Heb je een TIA (voluit: Transient Ischemic Attack) gehad? Of heeft iemand die je kent een TIA gehad? Dan zijn jullie vast erg geschrokken. In dit artikel leggen we alles uit wat jullie moeten weten.

Wat is een TIA precies? Een TIA kan ontstaan als een bloedvat in de hersenen wordt afgesloten door een bloedpropje. De hersenen krijgen hierdoor te weinig zuurstof, waardoor bepaalde delen van je lichaam niet meer goed werken. Je mond hangt opeens scheef, je praat warrig of je kunt je arm niet meer bewegen. Bij een TIA lost het propje vanzelf weer op, omdat het klein of niet zo compact (hard) is. De klachten verdwijnen daardoor over het algemeen vanzelf weer. Meestal gebeurt dit binnen een half uur.

Wat is een herseninfarct dan? Is dat hetzelfde als een TIA? Nee. De klachten van een TIA en een herseninfarct zijn hetzelfde, maar bij een herseninfarct lost het bloedpropje niet vanzelf weer op, omdat het groter of compacter (harder) is. Hierdoor kan blijvende schade ontstaan. Bij een hersenbloeding zit er geen prop in de hersenen, maar scheurt een bloedvat in de hersenen. Een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding worden vaak door elkaar gehaald. Dat is niet gek, want de oorzaken en klachten lijken sterk op elkaar. Ze hebben ook dezelfde verzamelnaam: een beroerte.

Deze artikelen over een TIA zijn nagelezen door Dr. J. Versmissen, Internist-klinisch farmacoloog/-vasculair geneeskundige bij het Erasmus MC.

 

onderzoek

Oorzaken

Hoe ontstaat een TIA? Een TIA (voluit: Transient Ischemic Attack) kan op verschillende manieren ontstaan.

Lees verder: Oorzaken van een TIA

Klachten

Een TIA kan op verschillende plekken in de hersenen ontstaan. Waar je TIA precies zit, bepaalt onder andere welke klachten je hebt.

Lees verder: Symptomen van een TIA

Onderzoek en diagnose

Als je een TIA hebt gehad, volgen er meestal een aantal onderzoeken. Met deze onderzoeken probeert de arts te achterhalen waardoor je TIA is ontstaan.

Lees verder: Onderzoeken bij een TIA

Behandeling

De behandeling van een TIA is er vooral op gericht om een nieuwe TIA of een herseninfarct te voorkomen.

Lees verder: Behandeling van een TIA

Medicijnen

Na een TIA krijg je dezelfde medicijnen als na een herseninfarct. Afhankelijk van de oorzaak van je TIA krijg je (een combinatie van) de volgende medicijnen

Lees verder: Medicatie bij een TIA

Leven met een TIA

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 50.000 mensen een TIA. Harteraad komt op voor de belangen van al deze mensen, waaronder jij. Waar je ook tegenaan loopt, bij ons sta je er niet alleen voor.

Lees verder: Leven met een TIA

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief