TIA (Transient Ischemic Attack)

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De afsluiting wordt veroorzaakt door een bloedprop. Die bloedprop lost weer op. Daardoor duren de klachten niet langer dan een half uur, soms wat langer. Bij een TIA zijn er geen blijvende gevolgen. Het kan wel een voorbode zijn voor een herseninfarct met blijvende hersenschade. Neem een TIA daarom altijd serieus. Bel bij verschijnselen direct 112. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. De 3 belangrijkste signalen zijn: een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. Als de klachten snel volledig verdwijnen of als je achteraf denkt dat je uitvalsverschijnselen had, is het belangrijk om dezelfde dag naar de huisarts te gaan.

Wil je medische informatie over een TIA? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s of neem contact op met de Infolijn Hart en vaten.

Hartstichting.nl
Hersenstichting.nl
Thuisarts.nl

Praktisch
Harteraad helpt je om je dagelijks leven weer zo goed mogelijk op te pakken.
Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door 4 vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Thuisarts.nl: je halsslagader wordt onderzocht als je een TIA hebt gehad.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Lees het verhaal van Anouska, zij heeft meerdere TIA’s gehad.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief