Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Bij het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) zijn de vaten en/of zenuwen in de thoracic outlet, ook wel het schoudergordelgebied, bekneld waardoor verschillende klachten van de arm kunnen optreden. Welke klachten optreden is afhankelijk van welke structuur bekneld is: de zenuw, ader of slagader. Bij een beknelling van de zenuw kunnen de klachten onder andere bestaan uit pijn, tintelingen, verminderde kracht of verminderde aansturing. Bij een beknelling van de ader kunnen de klachten bestaan uit pijn, zwelling en blauwe verkleuring van de arm, ook kan er een trombosearm ontstaan. Als de slagader bekneld is bestaan de klachten vaak uit pijn, witte verkleuring van de arm en een koude arm. 

Wil je medische informatie over TOS? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina:

UMCutrecht.nl

Praktisch

Heb jij risicofactoren voor hart- en vaatziekten en wil je deze aanpakken? Het maken van een plan helpt hierbij. Voor hulp bij het bedenken van een plan bij een risico op hart- en vaatziekten kan je kijken bij watertoedoet 

Ervaringen delen

Wil je ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Sluit je aan bij onze communities, waar je je vragen kan stellen en je ervaringen kan delen met anderen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief